Μενού

CIAO ITALIA - Δέσποινα Τριανταφυλλίδου

Πέντε νεαρές και άνεργες φιλενάδες, η Εύα (Νίνα Έππα), η Δήμητρα (Κυριακή Υψηλάντη), η Νόνη (Εβίτα Φιτσαντωνάκη), η Έλλη (Κατερίνα Χριστοδουλίδου) και η Μία (Στίλβη Ψιλοπούλου), σκέφτονται ως μοναδική λύση των προβλημάτων τους τη ληστεία τη γειτονικής τράπεζας. Εγκέφαλος του σχεδίου αποδεικνύεται η γηραιά σπιτονοικοκυρά τους Λαοκρατία (Τιτίκα Σαριγκούλη), στην οποία χρωστούν και έξι ενοίκια. Ωστόσο, τις κινήσεις της Λαοκρατίας παρακολουθεί ο συνταξιούχος χωροφύλακας Χρυσοβαλάντης (Ηλίας Λογοθέτης), αναζητώντας τρόπο για να αποδείξει ότι κάτι σκαρώνει.

Με μια φευγαλέα ματιά ο θεατής αντιλαμβάνεται ότι η ταινία πραγματοποιήθηκε με μια ελάχιστη δαπάνη χρημάτων. Το γεγονός δεν την ωφέλησε, αν και υπάρχουν κινηματογραφικά αριστουργήματα χαμηλού προϋπολογισμού. Υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να είχε μια καλύτερη τύχη. Ξεκινώντας, όμως, από την πρώτη κιόλας σκηνή λέμε με σιγουριά πως το σενάριο, η σκηνοθεσία, η φωτογραφία και η επιλογή των πρωταγωνιστριών πήρανε ένα λάθος δρόμο.

gretel2

Το σενάριο πατάει επάνω σε ένα διχαστικό κλίμα, το οποίο, δυστυχώς, παρατηρείται και σήμερα στην ελληνική κοινωνία. Οι χαρακτήρες φέρουν γνωστές και βαρετές ταμπέλες χωρίς να προκαλούν το γέλιο, αλλά μια έκπληξη για το πόσο πρόχειρα στήθηκε η πλοκή. Παράλληλα με το μεγάλο κόλπο της ληστείας, πλαστογράφοι, ανεκπλήρωτα ειδύλλια και συνωμοσίες αποτελούν ένα γαϊτανάκι παραλογισμού και εξωφρενικής ανοησίας. Στο σκηνοθετικό κομμάτι, σκηνές είναι γυρισμένες στο πόδι, ενώ είναι εμφανείς οι διαφορές τους σε σύγκριση με άλλες που κινηματογραφήθηκαν με πιο σύγχρονα μέσα. Η πεντάδα των κοριτσιών είναι άπειρη υποκριτικά και γκεστ παρουσίες, μετά την εμφάνισή τους στην ταινία «Χαλβάη 5-0», λένε «Ciao Italia». Την κατάσταση επιχειρούν να βελτιώσουν οι ηθοποιοί Ηλίας Λογοθέτης και Ελισσάβετ Κωνσταντινίδου, αλλά η παραγωγή έχει να καυχιέται μόνο για τις αδυναμίες της.

Το «Ciao Italia» μας οδηγεί στο σημείο να ισχυριστούμε (εκεί φτάσαμε!) πως το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Μάρκου Σεφερλή στο «Χαλβάη 5-0» έχει ορισμένα καλύτερα στοιχεία από την καινούργια αυτή ταινία. Τα πράγματα φαίνονται άσχημα για την ελληνική κινηματογραφική κωμωδία. Ας ελπίσουμε να ανακάμψει και να μην της πούμε «Ciao»! 

Δέσποινα Τριανταφυλλίδου
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα eleftheria.gr

Smart Search Module