Μενού

  • Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.) ιδρύθηκε το 1976 με πρόεδρο τον Παύλο Ζάννα και πρώτα μέλη της, τον Νίνο Φένεκ Μικελίδη, τον Κώστα Σταματίου, τον Αντώνη Μοσχοβάκη, τον Βασίλη Ραφαηλίδη, τον Γιάννη Μπακογιαννόπουλο, τον Μισέλ Δημόπουλο κ.ά.
  • Από το 1977 είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), με τους Έλληνες κριτικούς να έχουν συμμετάσχει έως σήμερα σε περισσότερες από 70 κριτικές επιτροπές σε διεθνή φεστιβάλ. Την ίδια χρονιά η Π.Ε.Κ.Κ. συμμετείχε στην οργανωτική επιτροπή του αντί-Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
  • Το σωματείο των Ελλήνων κριτικών είχε ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση του ελληνικού κινηματογράφου σε θεσμικό πλαίσιο, όπως και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμμετέχοντας στη γνωμοδοτική επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου κατέθεσε την πρόταση για τη διεθνοποίηση του το 1991.
  • Επίσης, διοργάνωσε δυο σημαντικά συνέδρια για τον ελληνικό κινηματογράφο, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ συμμετέχει στα διεθνή συνέδρια της FIPRESCI.
  • Ακόμη, ιστορικές είναι οι βραβεύσεις των Ελλήνων κριτικών, έπειτα από ψηφοφορίες, στην καλύτερη ελληνική ταινία: το 1986 αναδείχθηκε η Ευδοκία του Αλέξη Δαμιανού, και το 2006 Ο Δράκος του Νίκου Κούνδουρου.
  • Οι δράσεις της Π.Ε.Κ.Κ. συνεχίζονται έως σήμερα με τη διοργάνωση εκδηλώσεων και αφιερωμάτων, τις εκδόσεις βιβλίων και του ετήσιου αλμανάκ Κινηματογράφος (από το 1993), τη συνεχή ενημέρωση της ιστοσελίδας https://pekk.gr, καθώς και την απονομή του βραβείου της στα φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, Δράμας Χαλκίδας και Ολυμπίας.

 

Το πρώτο Δ.Σ. της Π.Ε.Κ.Κ.  το 1976

123

Παύλος Ζάννας
Πρόεδρος

   

105

Βασίλης Ραφαηλίδης
Αντιπρόεδρος

   

0

Κώστας Σταματίου
Γενικός Γραμματέας

  

122

Τώνης Λυκουρέσης
Ταμίας

   

106

Θανάσης Ρεντζής
Μέλος

Η Ιστορία της ΠΕΚΚ

1975 - Ιδρυτικά μέλη
Untitled Document

  Αντωνόπουλος Τάκης
  Βακαλόπουλος Χρήστος (†)
  Δανίκας Δημήτρης
  Δημητρίου Σωτήρης (†)
  Δημόπουλος Μιχάλης (†)
  Ζάννας Παύλος (†)
  Κολώνιας Μπάμπης (†)
  Λεβεντάκος Διαμαντής
  Λιάππα Φρίντα (†)
  Λινάρδος Πέτρος (†)
  Λυκουρέσης Τώνης
  Μικελίδης Νίνος Φένεκ
  Μοσχοβάκης Αντώνης (†)
  Μπακογιαννόπουλος Γιάννης
  Παγιατάκης Σπύρος (†)
  Παπαδοπούλου Μαρία (†)
  Πάρλας Κώστας (†)
  Ραφαηλίδης Βασίλης (†)
  Ρεντζής Θανάσης
  Σταματίου Κώστας (†)
  Σταύρακας Δημήτρης
  Τσιριγκούλης Ζήσης (†)
  Χριστοδούλου Χρίστος

ΠΕΚΚ Αθήνα 1976
Πρώτο Καταστατικό

Image

FIPRESCI Παρίσι 1981
Η σύνδεση με την ΠΕΚΚ

Image

Smart Search Module