Μενού

 Βραβεία Φεστιβάλ Ολυμπίας

Untitled Document
2023
Καλύτερης Ξένης Ταινίας ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ 'ΠΕΦΤΑ ΣΕ ΧΕΙΜΕΡΙΑ ΝΑΡΚΗ Σκην.: Ζορχάγκαλ Πούρεβντας (Μογγολία, Γαλλία, Ελβετία, Κατάρ)
Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απονέμει το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, στην ταινία «Μακάρι να ‘πεφτα σε χειμερία νάρκη» της Zoljargal Purevdash, που χωρίς δημαγωγία, αλλά με αφηγηματική ωριμότητα, θίγει ένα εξαιρετικά επίκαιρο ζήτημα όπως το δικαίωμα της νεολαίας στη μόρφωση, ως αντίδοτο στον κοινωνικό αποκλεισμό. Πιο πέρα, συνθέτει, με λεπτή ειρωνεία, μια αλληγορία για την αλληλεπίδραση των ακαδημαϊκών συστημάτων και τη «διαρροή εγκεφάλων» στα χρόνια της παγκοσμιοποίησης.
2022
Καλύτερης Ξένης Ταινίας ΑΝΕΜΟΣ ΧΟΡΕΥΕΙ ΤΑ ΖΑΧΑΡΟΚΑΛΑΜΑ, Ο Σκην.: Εμπραχίμ Ασχραπφούρ (Ιράν)
Το βραβείο απονέμεται ομόφωνα επειδή: Αποτυπώνει με αδρές γραμμές, τη βίαιη κοινωνική αφύπνιση των ανηλίκων, μέσα στο «εύφλεκτο» πολιτικό περιβάλλον του θεοκρατικού καθεστώτος, στο Ιράν των ημερών μας. Υμνεί, δίχως ίχνος δημαγωγίας, το πνεύμα αυτοθυσίας, με επίκεντρο το διάλογο των γενεών και την σχέση μικρού ποδοσφαιριστή – φυλακισμένου πατέρα. Αντλεί δημιουργικά από την παράδοση του ιταλικού νεορεαλισμού.
2021
Καλύτερης Ταινίας Διεθνούς Διαγωνιστικού ΔΕΝ ΚΛΑΙΩ ΠΟΤΕ Σκην.: Πιότρ Ντομαλέσκι (Πολωνία, Ιρλανδία)
Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου δεν μπορεί παρά να επαινέσει το Φεστιβάλ Ολυμπίας, το οποίο επέμεινε να παραμείνει “ζωντανό”, σε πείσμα των καιρών. Στο πνεύμα αυτό απονέμει το βραβείο της στην ταινία "Ποτέ δεν κλαίω" του Πιότρ Ντομαλέφσκι, από την Πολωνία. Σε μια Ευρώπη δύο οικονομικών ταχυτήτων, οι νεότερες γενιές συναντούν τις παλαιότερες και, δείχνοντας την αναγκαία κατανόηση, γεφυρώνουν το χάσμα τους σε μια ταινία – μελέτη θανάτου, με τελικό θρίαμβο της ζωής.
2019
Καλύτερης Ξένης Ταινίας Μεγάλου Μήκους ΣΤΑ ΑΚΡΑ Σκην.: Αλντιγιάρ Μπαϊρακίμοφ (Καζακστάν)

2018
Καλύτερης Ξένης Ταινίας Μεγάλου Μήκους ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, ΤΟ Σκην.: Μπανού Σιβατζί (Τουρκία)

Smart Search Module