Μενού

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΤΟΥ '77, Η - Στράτος Κερσανίδης

1804 2

Η δύσκολη πορεία προς τη Δημοκρατία

Τρεις μήνες μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ισπανία και το θάνατο του στρατηγού Φράνκο, ο νεαρός Μανουέλ φυλακίζεται για μία μικροπαρανομία αλλά η αστυνομία φροντίζει να «εμπλουτίσει» το κατηγορητήριο. Και σα να μξην έφτανε αυτό κανείς δεν γνωρίζει πότε πρόκειται να γίνει η δίκη. Στο μεταξύ ο Μανουέλ γνωρίζει από την καλή και την ανάποδη τη ζωή στη φυλακή ενώ πέφτει θύμα της βίαιης συμπεριφοράς των δεσμοφυλάκων. Σιγά-σιγά όμως έρχεται σε επαφή με μια ομάδα κρατουμένων που έχουν δημιουργήσει το Συντονιστικό Αγωνιζόμενων Κρατουμένων με αιτήματα τη βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές και αμνηστία των κρατουμένων για μικροπαραβάσεις. Ο αγώνας εί αι πολύ δύσκολος και προσκρούει στις αντιφάσεις της νεαρής ισπανικής Δημοκρατίας η οποία παλεύει να αποδεσμευτεί από τον φρανκισμό. Μετά από αλλεπάληλες εξεγέρσεις και μετά την απόρριψη από τη Γερουσία πρότασης νόμου για την αμνηστία ο Μανουέλ έχοντας ήδη μείνει στη φυλακή πάνω από τρία χρόνια, αποφασίζει να δράσει διαφορετικά.

Η «Απόδραση του 77» (Modelo 77) του Αλμπέρτο Ροντρίγκεθ είναι μια ταινία η οποία εξιστορεί τη δύσκολη μετάβαση από τη δικτατορία στη Δημοκρατία και τις βαθιές ρίζες που είχε ο φρανκισμός στην Ισπανία. Και το πόσο δύσκολο ήταν να προχωρήσει ο εκδημοκρατισμός καθώς οι βαθιές ρίζες του φρανκισμού δεν έχουν ξεριζωθεί ούτε μέχρι σήμερα!

Δραματικό θρίλερ φυλακής με αγωνιώδη εξέλιξη, δυναμική σκηνοθεσία και πολύ πειστικές ερμηνείες. Ο Ροντρίγκεθ αφηγούμενος μια ιστορία με φόντο τις ισπανικές φυλακές, διατρέχει παράλληλα και την πολιτική ιστορία της χώρας όπως αυτή διαμορφωνόταν εκείνη την εποχή. Βλέπουμε το πως ο κρατικός μηχανισμός ήταν βαθιά διαβρωμένος από τον φρανκσμό και πόσο δύσκολη ήταν η μετάβαση στη δημοκρατία. Το πως ενώ το καθεστώς έχει αλλάξει υπάρχουν οι θύλακες του παλιού καθεστώτος που ουσιαστικά κάνουν κουμάντο! Θύλακες βαθιά ριζωμένοι στην ισπανική κοινωνία όπως αποδεικνύεται από την άνοδο του ακροδεξιού, φιλοφρανκινού, φασιστικού κόμματος VOX.

Το σενάριο είναι εμπνευσμένο από την πραγματικότητα όπως αυτή υπήρχε στο συγκεκριμένο ιστορικό πλαίσιο. Παρόλα αυτά οι χαρακτήρες είναι προϊόντα μυθοπλασίας.

Στράτος Κερσανίδης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα kersanidis.wordpress.com

Smart Search Module