Μενού

BELFAST - Στράτος Κερσανίδης

Ο Κένεθ Μπράνα κινηματογραφεί μια ήσυχη γειτονιά του Μπέλφαστ η οποία ξαφνικά γίνεται… κόλαση. Μια γειτονιά στην οποία ζουν αρμονικά Καθολικοί και Προτεστάντες, μέχρις ότου ξεσπάσει το θρησκευτικό μίσος. Ένας παραλογισμός ο οποίος θα διαταράξει τις ισορροπίες ανατρέποντας τις ζωές των ανθρώπων.

1384 4

Ο 9χρονος Μπάντι, ζει με την οικογένειά του σε αυτήν τη γειτονιά. Είναι Προτεστάντες αλλά ζουν μαζί με Καθολικούς χωρίς κανένα πρόβλημα. Εκείνη όμως τη μέρα, στις 15 Αυγούστου 1969, οι Καθολικοί γείτονές τους θα δεχτούν επίθεση από ένα πλήθος φανατισμένων Προτεσταντών. Ο πατέρας του Μπάντι, ο οποίος εργάζεται ως ξυλουργός στην Αγγλία, προσπαθεί να κρατήσει ασφαλή την οικογένειά του. Όταν όμως η κατάσταση θα φτάσει στο απροχώρητο και ο ίδιος θα αρνηθεί θα συστρατευθεί με τους ομοθρήσκους του εναντίον των Καθολικών, θα γίνει κι ίδιος στόχος. Έτσι μοναδική διέξοδος είναι η φυγή. Όχι μόνον από τη γειτονιά αλλά κι από το Μπέλφαστ. Ένα Μπέλφαστ το οποίο καίγεται εξαιτίας του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας.

Ο Κένεθ Μπράνα σκηνοθετεί με τρόπο σαγηνευτικό. Η κάμερά του «κυλάει» και συστρέφεται ανάμεσα στους ανθρώπους και τα γεγονότα. Εξετάζει και την παραμικρή λεπτομέρεια μιας καθημερινότητας η οποία κινείται σε τεντωμένο σχοινί. Μέσα από τις εικόνες του αποτυπώνει τα χρόνια της φωτιάς στη Βόρεια Ιρλανδία, τα τραγικά γεγονότα τα οποία σημάδεψαν ανεξίτηλα τη χώρα. Αποτίει, με τον τρόπο του, φόρο τιμής στα δικά του παιδικά χρόνια, στους ανθρώπους που έμεινα ή έφυγαν, στην ίδια την πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδίας.

1384 2

 Εξαιρετική ασπρόμαυρη φωτογραφία, από το γεννημένο στη Λευκωσία το 1970, Χάρη Ζαμπαρλούκο.  Αλλά και μουσική απόλυτα ταιριαστή με την εκρηκτική ατμόσφαιρα της εποχής από ένα ακόμη παιδί του Μπέλφαστ, τον αειθαλή, Βαν Μόρισον.

Ο Τζουντ Χιλ, ως Μπάντι, τα καταφέρνει περίφημα να σηκώσει το βάρος ενός απαιτητικού πρωταγωνιστικού ρόλου. Θαυμάσιες ερμηνείες και από την πανέμορφη Καιτριόνα Μπέιλφ και τον Τζέιμι Ντόρναν στους ρόλους των γονιών καθώς και από τους Τζούντι Ντεντς και Τσιάραν Χιντς στους ρόλους της γιαγιάς και του παππού.

Το «Μπέλφαστ» είναι μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς βασισμένη σε ένα θαυμάσιο σενάριο εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα, το οποίο έγραψε ο Κένεθ Μπράνα ο οποίος το 1969 είχε την ηλικία του 9χρονου Μπάντι. Ο ίδιος δε, με την ιδιαίτερη σκηνοθετική του ματιά και τον διεισδυτικό τρόπο με τον οποίο εξετάζει τα γεγονότα, δηλαδή μέσα από τα μάτια των απλών καλών ανθρώπων και όχι μέσα από τα μάτια της πολιτικής του μίσους, προσφέρει στο κοινό μια ταινία η οποία διαθέτει τη βιωματική αλήθεια μπολιασμένη με την καλλιτεχνική έκφραση. Κι όπως ομολογεί ο ίδιος ο Κένεθ Μπράνα, «αυτήν είναι η πιο προσωπική ταινία που έχω κάνει. Για ένα μέρος και για κάποιους ανθρώπους που αγαπώ».  

Στράτος Κερσανίδης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα kersanidis.wordpress.com

Smart Search Module