Μενού

ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ (Επαν.)- Στράτος Κερσανίδης

2094 8

Το μέλλον ήταν χθες!

Όταν το 1975 ο κορυφαίος σκηνοθέτης Στάνλεϊ Κιούμπριν γύρισε το «Κουρδιστό πορτοκάλι» (A clockwork orange), ίσως δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το δυστοπικό μέλλον που περιγράφει ήταν τόσο κοντά στο να γίνει πραγματικότητα μέσα σε λίγα χρόνια.

Ο κεντρικός του χαρακτήρας, ο Άλεξ -που τον ερμηνεύει ιδανικά ο ανερχόμενος εκείνη την εποχή Μάλκομ ΜακΝτάουελ- είναι ένας 15χρονος που ηγείται μιας βίαιης συμμορίας συνομηλίκων του.

Ένα συναρπαστικό, άγριο και προφητικό μελλοντολογικό πολιτικό θρίλερ στο οποίο ο Κιούμπρικ ξεδιπλώνει το μεγάλο του ταλέντο. Με στοιχεία μαύρης κωμωδίας και μέσα από την ακραία συμπεριφορά του ήρωά του, ο σκηνοθέτης στηλιτεύει τη βία και προειδοποιεί για την επερχόμενη άνοδο του φασισμού ως αποτέλεσμα της αλόγιστης βίας, της τρομοκρατίας και της κρατικής καταστολής.

Το «Κουρδιστό πορτοκάλι» είναι μια ταινία-τομή η οποία άλλαξε την οπτική με την οποία βλέπαμε ως τότε την απεικόνιση της βίας στο σινεμά. Βέβαια αντιμετώπισε διάφορα προβλήματα καθώς είχε συνδεθεί με διάφορα εγκλήματα αλλά τελικά κι αφού πέρασε μάσα από συμπληγάδες έσπασε πολλά ταμπού και κατάφερε να καθιερωθεί ως μία από τις μεγάλες ταινίες του σύγχρονου κινηματογράφου. Ιδιαίτερης μνείας χρειάζεται το σάουντρακ της ταινίας τη μουσική του οποίου έγραψε και επιμελήθηκε η Γουέντι Κάρλος.

Στράτος Κερσανίδης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα kersanidis.wordpress.com

Smart Search Module