Μενού

ΣΚΟΤΩΣΤΕ ΤΟΝ ΒΕΝΣΑΝ - Γιάννης Ζουμπουλάκης

2106_6

Σε αυτήν την διάχυτης βίας ταινία παρακολουθούμε έναν συνηθισμένο άνθρωπο, τον Βενσάν (Καρίμ Λεκλού) να δέχεται επιθέσεις από παντού και ανεξήγητα. Το σώμα του μετατρέπεται σε σάκο του μποξ όταν ένας συνάδελφος στο γραφείο του τον κοπανά με το λάπτοπ, όταν παιδάκια τον κυνηγούν στους διαδρόμους της πολυκατοικίας όπου βρίσκεται το σπίτι του, όταν γείτονες τον απειλούν με τσεκούρια! Τι μπορεί να έχει συμβεί;

Ο σκηνοθέτης Στεφάν Καστάνγκ αρνείται να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους συμβαίνουν όλα όσα βλέπουμε και απλώς καταγράφει τα περιστατικά αφήνοντας τον ηθοποιό Καρίμ Λεκλού να κάνει την περισσότερη δουλειά, βυθίζοντας όλο και βαθύτερα στην απόγνωση τον αντιήρωά του. Όμως το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι το «ταξίδι» του Βενσάν προς την σωτηρία (;), αλλάζει τον χαρακτήρα του και κατά κάποιο τρόπο, όλη αυτή η πολύ δυσάρεστη διαδικασία δίνει χρώμα στην άχρωμη ζωή του φέρνοντας τον στο πλευρό μιας γυναίκας (Βιμάλα Πον) που τον ακολουθεί προς το άγνωστο.

Ένα εξίσου ενδιαφέρον στοιχείο της ταινίας είναι το γεγονός ότι ο Βενσάν δεν γίνεται ποτέ εντελώς συμπαθής ούτε όμως και αντιπαθής στα μάτια μας, κάτι που οξύνει ακόμα περισσότερο την περιέργειά μας για αυτόν. Ο Καστάνγκ έφτιαξε ένα συχνά ενοχλητικό αλλά συγχρόνως υπνωτιστικό road trip τρόμου, κάτι σαν παραλλαγή ταινίας ζόμπι γιατί αυτό θυμίζει η μεταλλαγμένη ανθρώπινη κοινωνία της ταινίας, η οποία περιέχει και ξεκάθαρες αναφορές σε ταινίες ζόμπι όπως η σκηνή στο σούπερμάρκετ που παραπέμπει στο «Ζόμπι, το ξύπνημα των νεκρών», 1978 του Τζορτζ Ρομέρο.

Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα tovima.gr

 

Smart Search Module