Μενού

HAIKYU!! THE DUMPSTER BATTLE - Παναγιώτης Κοτζαθανάσης

2046 2

Μια εξαιρετική και πολυαναμενόμενη επιστροφή σε έναν από τους πιο δημοφιλείς τίτλους των τελευταίων ετών

Στις 6 Απριλίου, η σειρά anime HAIKYU!! γιόρτασε την 10η επέτειό της. Ωστόσο, με το franchise να έχει σταματήσει να παρουσιάζει νέα επεισόδια από το 2020, το τελευταίο κεφάλαιο, το οποίο έρχεται με τη μορφή ταινίας, ήταν πολυαναμενόμενο, επιπλέον επειδή φέρνει την Καρασούνο ενάντια στη Νεκόμα και τον Χινάτα ενάντια στη Νεκόμα, σε μία από τις πιο συναρπαστικές αναμετρήσεις ολόκληρης της σειράς.

Με αυτή την έννοια, ο Σουσούμου Μιτσουνάκα ακολουθεί την συνήθη τακτική παρόμοιων ταινιών anime, όπως υπαγορεύτηκε πρόσφατα από το “Slam Dunk”, όπου η ταινία είναι ουσιαστικά ένας ολόκληρος αγώνας, διανθισμένος με αναδρομές από το παρελθόν που τοποθετούν το ‘ντουέτο’ σε δραματικό πλαίσιο. Σε αυτή την περίπτωση, ο τρόπος με τον οποίο δύο παίκτες που είναι αρκετά παρόμοιοι, ο Χινάτα και ο Νεκόμα, συναντήθηκαν στο παρελθόν, ο τρόπος που ο πρώτος προσπάθησε να επηρεάσει τον δεύτερο να παραδεχτεί την αγάπη του για το βόλεϊ και το γεγονός ότι η Καρασούνο είχε χάσει αρκετές φορές από τη Νεκόμα πριν από τον τρέχοντα αγώνα, παρέχουν το δραματικό υπόβαθρο της ιστορίας. Το τελευταίο αυτό στοιχείο καθιστά ολόκληρο το θέμα ακόμη πιο συναρπαστικό, καθώς δεν υπάρχει εγγύηση ότι οι ‘καλοί’ θα νικήσουν, στοιχείο που σίγουρα ωφελεί ολόκληρη την ταινία.

Πέρα από την δραματική πτυχή, το “HAIKYU!! The Dumpster Battle” ακολουθεί τη συνταγή των περισσότερων αθλητικών anime, που εξελίσσονται με έναν τρόπο που μπορεί να περιγραφεί μόνο ως ‘υπερβολικά επικός’, ενώ περιλαμβάνει και ένα εκπαιδευτικό στοιχείο για το άθλημα. Ως εκ τούτου, κάθε μπλοκ, κάθε καρφί, κάθε υποδοχή παρουσιάζεται ως ένα γεγονός επικών διαστάσεων, ουσιαστικά αποτελώντας την κύρια πηγή διασκέδασης του φιλμ. Επιπλέον, το γεγονός ότι τα ράλι (όπως συνήθως ονομάζονται οι φάσεις που διαρκούν πολύ μέχρι να σημειωθεί πόντος) περιστασιακά διαρκούν για αρκετό χρόνο πριν κάποια από τις δύο ομάδες πάρει πόντο προσθέτει ακόμα περισσότερο σε αυτή την πτυχή, ενώ εντείνει την αγωνία για το τι πρόκειται να συμβεί. Το συνολικό στυλ θα θυμίσει σε πολλούς shonen anime και τις μάχες εκεί, με την προσέγγιση να είναι ουσιαστικά αυτή που ακολουθούν οι περισσότερες αθλητικές σειρές από τη χώρα.

Το γεγονός ότι ο αγώνας χαρακτηρίζεται από ένα επιπλέον επίπεδο, με τον Χινάτα να προκαλεί τον Νεκόμα να βγει από τη χαλαρή του φούσκα και να παραδεχτεί ότι αγαπά το βόλεϊ, προσθέτει ακόμα περισσότερο βάθος στον ίδιο τον αγώνα. Τέλος, οι αντιδράσεις των οπαδών, των προπονητών και των διαιτητών ολοκληρώνουν την αρκετά πολυεπίπεδη παρουσίαση του αγώνα, επιτρέποντάς του να είναι κάτι πολύ πέρα από ένα απλό παιχνίδι.

Όπως αναμενόταν, το animation από την Production I.G. είναι εξαιρετικό, ταιριάζοντας τον επικό χαρακτήρα του αγώνα/ιστορίας με φρενήρη ταχύτητα, με τον ήχο να προσθέτει ακόμα περισσότερο σε αυτό το σκέλος, ιδιαίτερα μέσα από τον ήχο της μπάλας και τις αντιδράσεις του κοινού και των παικτών. Ο μάλλον φωτεινός χρωματισμός προσθέτει ακόμη περισσότερο στην οπτική πτυχή, ενώ ο σχεδιασμός χαρακτήρων του Τακαχίρο Κισίντα είναι εντυπωσιακός τόσο στις λεπτομέρειες, όσο και στην ποικίλη παρουσίαση των πολλών χαρακτήρων που εμφανίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια.

Βέβαια, το ενδιαφέρον κάπως φθίνει όταν η αφήγηση απομακρύνεται από το παιχνίδι, αλλά η τεχνική ποιότητα και η ψυχαγωγία που προσφέρει το τελευταίο είναι σε τόσο υψηλό επίπεδο, που τα υπόλοιπα δεν έχουν σημασία. Ως εκ τούτου, το “HAIKYU!! The Dumpster Battle” αποτελεί μια εξαιρετική και πολυαναμενόμενη επιστροφή σε έναν από τους πιο δημοφιλείς τίτλους των τελευταίων ετών.

Παναγιώτης Κοτζαθανάσης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα asianmoviepulse.com

Smart Search Module