Μενού

ΦΡΙΜΟΝΤ - Θοδωρής Δημητρόπουλος

2036 4

Η Ντόνια είναι μια μοναχική πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, πρώην μεταφράστρια, που περνά τον χρόνο της αιωρούμενη κοινωνικά στην πόλη Φρίμοντ της Καλιφόρνια, αναζητώντας όχι μόνο αγάπη, αλλά και την ίδια την αίσθηση του ανήκειν. Η δουλειά της, να γράφει τα μηνύματα σε κινέζικα fortune cookies, της κρατά το μυαλό πάντα εστιασμένο σε υπαρξιακές αγωνίες ενώ υποφέρει από αϋπνίες και από μια διαρκή αίσθηση ενοχής για τους ανθρώπους που έχει αφήσει πίσω στην Καμπούλ ενώ εκείνη έφυγε για την Αμερική.

Πολύ μετρημένο σε αισθητικό επίπεδο, με μια όμορφη ασπρόμαυρη φωτογραφία να παραπέμπει σε πρώιμο ανεξάρτητο αμερικάνικο σινεμά, αλλά και σε ένταση καθώς ποτέ δεν βασίζεται μια κατασκευασμένη αίσθηση κρεσέντου ή συγκινήσεων, το φιλμ του ιρανού σκηνοθέτη Μπαμπάκ Τζαλάλι αποτελεί ένα στιβαρό, ανθρώπινο πορτρέτο μιας νεαρής γυναίκας δίχως άγκυρα στον κόσμο.

Η πρωτοεμφανιζόμενη Ανάιτα Γουάλι Ζάντα είναι μαγνητιστική παρουσία μέσα από μια πολύ δύσκολη, χαμηλών τόνων αλλά τρομερά εκφραστική ερμηνεία οδηγώντας μας μέσα από την πιο ήρεμη οδύσσεια όλων των εποχών – καθώς η Ντόνια ψηλαφίζει έναν κόσμο άγνωστο, γεμάτο εκπλήξεις, ψάχνοντας ανθρώπους που βρίσκονται στα περιθώρια όπως κι αν μοιάζουν, όποιοι κι αν είναι, βρίσκοντας ένα ανοιχτό μυαλό μέσα από μια καταπιεσμένη ύπαρξη ενοχών και αβεβαιότητας.

Γυρισμένο με πολύ μικρό μπάτζετ, με τον Τζαλάλι να τιμάται με το βραβείο Τζον Κασαβέτης των Spirit Awards (για ανεξάρτητες ταινίες γυρισμένες με μπάτζετ κάτω του ενός εκατομμυρίου), το “Φρίμοντ” θα μιλήσει στους φανς του Τζάρμους αλλά κι ενός σινεμά πάνω στην ονειρική ποίηση της καλμαριστής καθημερινότητας. Σίγουρα όχι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί, αλλά ξεχωριστό με τον τρόπο του.

Θοδωρής Δημητρόπουλος
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα news247.gr

 

Smart Search Module