Μενού

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ: ΠΙΣΩ ΑΠ' ΤΗ ΜΑΡΚΙΖΑ - Στράτος Κερσανίδης

2094 8

Ένας μουσικός δημιουργός

Λένε, όχι αδίκως, ότι υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς έλληνες μουσικοσυνθέτες. Λένε ακόμη, πάλι όχι αδίκως, ότι το τεράστιο έργο του απλώνεται σε όλα σχεδόν τα είδη μουσικής. Και, τέλος, λένε, ξανά όχι αδίκως, πως παρά την επιτυχία του παρέμεινε πάντα ένας απλός, γλυκός και προσιτός άνθρωπος.

Όλα αυτά και πολλά ακόμη συνοδεύουν το όνομα ενός ανθρώπου που με την παρουσία του σημάδεψε την πορεία της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Κι αυτός είναι ο μοναδικός, Γιάννης Σπανός.

Η ζωή, το έργο και η προσωπικότητά του μπαίνουν στο μικροσκόπιο του Άρη Δόριζα που με το ντοκιμαντέρ «Γιάννης Σπανός: Πίσω από τη Μαρκίζα» επιχείρησε να τον προσεγγίσει και να τον παρουσιάσει στο κοινό ώστε εκτός από τα τραγούδια του να μάθουμε και κάποια πράγματα για τον ίδιο, για τον άνθρωπο που ¨κουβαλά» το δημιουργό.

Τι να πω; Πρόκειται για μια εξαιρετική δουλειά. Απολαυστική, χορταστική, με σφιχτή σκηνοθεσία, γεμάτη τρυφερότητα και, φυσικά πλημμυρισμένη με τη μουσική και τα τραγούδια του μεγάλου μας συνθέτη Νίκου Σπανού, ήταν η ταινία που είχαμε τη χαρά να δούμε στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, μερικούς μήνες πριν.

Στην ταινία βλέπουμε τον ίδιο το συνθέτη να μιλά, να αφηγείται και να αυτοσυστήνεται. Σεμνός, μετρημένος, γλυκομίλητος, ευγενής και βαθύτατος γνώστης της μουσικής, ο Γιάννης Σπανός καταφέρνει να μας κατακτήσει εκ νέου.

Δυόμιση χρόνια χρειάστηκε ο Δόριζας για να ολοκληρώσει την ταινία (είχε υλικό 20 ωρών!) που δυστυχώς ο συνθέτης δεν πρόλαβε να δει ολοκληρωμένη αφού στο μεταξύ, το 2019, έφυγε από τη ζωή.

Στράτος Κερσανίδης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα kersanidis.wordpress.com

Smart Search Module