Μενού

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ: ΠΙΣΩ ΑΠ' ΤΗ ΜΑΡΚΙΖΑ - Θοδωρής Δημητρόπουλος

2036 4

Τρομερά χορταστικό ντοκιμαντέρ πάνω στο έργο του Γιάννη Σπανού, όπου ο ίδιος ο θρυλικός συνθέτης σε μια συζήτηση με τον σκηνοθέτη Άρη Δόριζα ξεκινάει μια αφήγηση που μας πάει από τα πρώτα του μουσικά βήματα μέχρι το τέλος της καριέρας του, πάνω από μισό αιώνα μετά. Ως φόρμα η ταινία δεν είναι κάτι αξιοσημείωτο, ούτε και επιχειρεί να είναι, όμως σε επίπεδο υλικού και αφήγησης το έργο είναι ομολογουμένως εντυπωσιακό.

Ο Δόριζας αφηγείται μια ολόκληρη μουσική καριέρα έχοντας ως σημείο εκκίνησης ένα κεντρικό ερώτημα της τάξεως του «γιατί αυτός ο μυθικός συνθέτης δεν είναι μεγαλύτερο όνομα από τα επιμέρους σουξέ του» (όπως άλλοι Μεγάλοι του μουσικού μας 20ου αιώνα) αλλά στην διαδρομή συναντά ακόμα πιο ενδιαφέρουσες διακλαδώσεις. Όπως το πώς η ανοιχτόμυαλη προσέγγιση του Σπανού είχε ως αποτέλεσμα ένα πολυεπίπεδο έργο που αδιαφορεί για τα μουσικά σύνορα των ειδών, αλλά και το πώς η στάση του απέναντι στο μουσικό κατεστημένο όχι απλά βοήθησε να γεννηθεί το Νέο Κύμα, αλλά και να παρουσιάσει μια νέα προσέγγιση της μουσικής απέναντι στην ποίηση.

Η αφήγηση είναι εντελώς γραμμική, που σημαίνει πως κάποια στιγμή παρουσιάζεται μια ελαφρά εξάντληση (σα να είσαι σε συναυλία και μετά από μια ντουζίνα σερί ξεσηκωτικά σουξέ να συνειδητοποιείς με μια μίξη θαυμασμού και απόγνωσης πως έχεις μπροστά σου άλλο τόσο), όμως το ίδιο το έργο ποτέ δεν σταματά να δίνει ποιότητα. Οι συν-αφηγητές, εκτός από τον ίδιο τον Σπανό, είναι μερικοί από τους σημαντικότερους ανθρώπους της ελληνικής μουσικής, αλλά και άνθρωποι του χώρου, θαυμαστές, ραδιοφωνικοί παραγωγοί, συλλέκτες.

Σε συνδυασμό με το υπερ-πλήρες και σπάνιο υλικό που συνοδεύει την ιστορία, και φυσικά την ίδια την συλλογή απίστευτων κομματιών από όλη την καριέρα του Σπανού που ακούγεται σε όλο το φιλμ, έχουμε σαν αποτέλεσμα ένα αληθινό χορταστικό ντοκουμέντο το οποίο καταφέρνει να μοιράζει αγάπη και γνώση με ίδια ένταση. Όχι εύκολο αυτό, ούτε συχνό. Απόλυτο must για θεατές και ακροατές με το οποιοδήποτε ενδιαφέρον γύρω από τον Σπανό, το Νέο Κύμα, και γενικά την ελληνική μουσική.

Θοδωρής Δημητρόπουλος
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα news247.gr

 

Smart Search Module