Μενού

AVANT-DRAG! - Στράτος Κερσανίδης

2094 8

Σκανδαλιστικό πολιτικό ντοκιμαντέρ

Σκάνδαλο είχε προκαλέσει η προβολή του «Avant drag» στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης όταν ενόχλησε τους γνωστούς αγκυλωμένους, αρτηριοσκληρωτικούς κύκλους της εγχώριας συντήρησης.

Παρόλα αυτά η ταινία του Φιλ Ιερόπουλου είναι κάτι πολύ περισσότερο από «μια μύγα στο σπαθί» του κάθε πικραμένου θρησκόληπτου πατριδολάγνου. Αλλά, αλήθεια, τι είναι; Ποιητικό, πολιτικό, προκλητικό; Πως μπορεί μια κοινότητα ανθρώπων να αντιμετωπίσει έναν εχθρικό κόσμο;

Στη σύνοψη της ταινίας αναφέρεται ότι οι πρωταγωνιστές θέτουν μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με το φύλο, την εθνικότητα, τη θρησκεία και τη σεξουαλικότητα στο σύγχρονο ελληνικό πλαίσιο. Και συνεχίζει παρακάτω μιλώντας για τη σπονδυλωτή του δομή και για το ό,τι παρουσιάζει  καλλιτέχνες με διαφορετικές έμφυλες ταυτότητες, υπόβαθρα και προσεγγίσεις στη ζωή, οι οποίοι όμως όλοι εκφράζουν τη δημιουργικότητά τους ως πολιτική πράξη.

Προφανώς όλα αυτά δίνουν μόνον ένα απλό περίγραμμα της ουσίας αφού το ίδιο το ντοκιμαντέρ είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι τέχνη, είναι σινεμά και ταυτόχρονα είναι μια δυναμική πολιτική πράξη. Ως ταινία ντοκιμαντέρ ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση μακριά από τη διαμεσολάβηση της, ας πούμε, δημοσιογραφικής ματιάς. Αλλά οι ίδιοι οι άνθρωποι μιλούν μέσα από τα όσα κάνουν για τους εαυτούς τους δημιουργώντας έναν κόσμο εικόνων που παρασέρνουν και κινητοποιούν.

Στράτος Κερσανίδης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα kersanidis.wordpress.com

Smart Search Module