Μενού

AVANT-DRAG! - Γιάννης Καντέα Παπαδόπουλος

2167 3

Ένα τολμηρό ριζοσπαστικό ντοκιμαντέρ-μανιφέστο, που αποθεώνει την εγχώρια drag σκηνή όσο απογυμνώνει την πολλαπλή φοβικότητα της ελληνικής κοινωνίας.

"Η ελευθερία του φύλου και η σεξουαλική απελευθέρωση δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να είναι απλώς μια πιο δίκαιη κατανομή της βίας ή μια πιο "ποπ” αποδοχή της καταπίεσης. Η ελευθερία είναι ένα τούνελ που σκάβουμε με τα χέρια μας", γράφει ο τρανς φιλόσοφος Πολ Μπ. Πρεθιάδο στην αφοπλιστική ομιλία του "Είμαι το τέρας που σας μιλά" (εκδ. Αντίποδες). Ο εκ των κορυφαίων σύγχρονων διανοητών σε θέματα φύλου, απηύθυνε αυτά τα λόγια σε εχθρικά διακείμενους ψυχαναλυτές οι οποίοι τον αντιμετώπιζαν ως ψυχικά άρρωστο άτομο.

Το ίδιο θαρραλέο και ριζοσπαστικό πνεύμα διαπνέει το αντισυμβατικό ντοκιμαντέρ του Φιλ Ιερόπουλου, γνωστού από τις δουλειές του ως ΦΥΤΑ με τον Φοίβο Δούσο ("Orfeas 2021"), με τη διαφορά πως εδώ απέναντί του βρίσκεται ολόκληρη η ελληνική πραγματικότητα. Φυσικά δεν είναι μόνος του, η κάμερά του καταγράφει δέκα drag performers, καθώς αποδομούν, καθένας αντίστοιχα με την περσόνα του, ένα διαφορετικό συστατικό της μοντέρνας ελληνικότητας, η οποία καταπιέζει βίαια ό,τι δεν συμμορφώνεται μαζί της. Έτσι, στο "στόχαστρο" της αφήγησης μπαίνουν και αποκαθηλώνονται θεματικές που εκτείνονται από την έννοια της Ελληνίδας μάνας, την αυτοδιάθεση του σώματος και το χριστιανισμό μέχρι την ταυτότητα φύλου και εθνικότητας.

Το "Avant-Drag!" τιμά τίτλο και πρωταγωνιστές, υιοθετώντας μια αναπολογητικά εξεγερσιακή στάση απέναντι σε όλα, ενώ αρθρώνει μια συγκροτημένη διαθεματική κριτική, αποφεύγοντας τον ακαδημαϊσμό και επενδύοντας αντιθέτως στο εμπρηστικό χιούμορ, τον σαρδόνιο σαρκασμό, την ευρυμαθή προβοκάτσια και την αποθέωση των performers του. Η πληθωρικότητα της ντόπιας drag σκηνής αναδεικνύεται την ώρα που κάθε περσόνα διεκδικεί με αυτοπεποίθηση τη θέση της στον δημόσιο χώρο. Έναν τόπο όχι απλώς αφιλόξενο για εκείνες, αλλά αποδεδειγμένα επικίνδυνο και ενίοτε δολοφονικό (Zackie Oh, Άννα Ιβάνκοβα). Εάν υπολογίσουμε και την πολυτιμότητα της φροντίδας ως επουλωτικού μηχανισμού της κοινότητας και την ανάγκη αυτοκριτικής, όπως επισημαίνονται στις τελευταίες ενότητες, το "Avant-Drag!" παίρνει διαστάσεις ενός σινε-μανιφέστου πρωτόγνωρου για το ελληνικό σινεμά.

Γιάννης Καντέα Παπαδόπουλος
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα athinorama.gr

Smart Search Module