Μενού

ΛΩΞΗ - Γιάννης Καντέα Παπαδόπουλος

2167 3

Ένα πολύτιμο, γήινο και αβίαστα ανθρώπινο κινηματογραφικό πορτρέτο, το οποίο διατυπώνει ηχηρά την αναγκαιότητα για καθολική συμπερίληψη και ισότητα.

Η Λωξάνδρα Λούκας έγραψε ιστορία στα 29 της, καθώς έγινε η πρώτη επαγγελματίας ηθοποιός με σύνδρομο Down στην Ελλάδα, υπογράφοντας συμβόλαιο με το Εθνικό Θέατρο. Η Λωξάνδρα κατείχε ήδη μια διόλου αμελητέα θεατρική πείρα, συμμετέχοντας στην πολύ σημαντική ομάδα Εν Δυνάμει, ωστόσο αυτή θα ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για εκείνη. Αφενός διότι για να παίξει έπρεπε να μετακομίσει από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα. Αφετέρου, επειδή αυτήν την εμπειρία ζωής επρόκειτο να τη βιώσει κυρίως μόνη.

Την ενθουσιώδη όσο και αγχωτική προσπάθεια της Λωξάνδρας καταγράφουν εξαρχής οι σκηνοθέτες Δημήτρης Ζάχος και Θανάσης Καφετζής με μια γήινη και αβίαστα ειλικρινή προσέγγιση, αναδεικνύοντας διακριτικά τις ποιότητες της ηθοποιού όσο και τις αναπόφευκτες δυσκολίες με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη. Δίχως καλλωπισμούς και διάθεση "εξωτισμού", όσα βιώνει η ηρωίδα μετασχηματίζονται από τη μία σε καταστάσεις οικείες, όπως η αγωνία της επιτυχίας, κι από την άλλη σε αφορμή για ψύχραιμη κοινωνική κριτική. Έτσι προστατεύεται η ανθρωπιά ενός πολύτιμου ντοκιμαντέρ, το οποίο διατυπώνει ηχηρά την αναγκαιότητα για καθολική συμπερίληψη και ισότητα.

Γιάννης Καντέα Παπαδόπουλος
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα athinorama.gr

Smart Search Module