Μενού

ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ - Θοδωρής Δημητρόπουλος

2036 4

Σε ένα απομονωμένο σπίτι σε ένα δάσος, μια γυναίκα χτυπάει έντρομη την πόρτα μες στη νύχτα. Ο μοναχικός κάτοικος της ανοίγει την πόρτα χωρίς να ξέρει πως άθελά του υπάρχει κάποιο κακό που μπαίνει στο σπίτι του. Μαζί με την γυναίκα, ανοίγει η πόρτα σε ενοχές του παρελθόντος, αλλά και σε μια τρομακτική απειλή.

Οι Σάκης και Αλέξανδρος Καρπάς, από το δημοφιλές YouTube κανάλι Unboxholics, δοκιμάζουν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους στη μεγάλου μήκους μυθοπλασία σε μια εντελώς ανεξάρτητη και lo-fi παραγωγή που όμως παίρνει τους περιορισμούς και τους χρησιμοποιεί ως κομμάτι της ταυτότητας του φιλμ. Μια σκοτεινή ιστορία τρόμου δύο προσώπων και ενός σκηνικού – το οποίο χαρτογραφείται πολύ αποτελεσματικά και εξαντλητικά, δίχως να μένει κομμάτι του ανεκμετάλλευτο.

Ως απόπειρα σινεμά τρόμου φαίνεται να παραπέμπει περισσότερο στον μοντέρνο, αλληγορικό τρόμο ενός Άρι Άστερ ή ενός “Babadook”, συνδέοντας την τρομακτική ατμόσφαιρα με κάποιο βαθύ ψυχολογικό τραύμα που σταδιακά ξετυλίγεται. Ως εκ τούτου, το αποτέλεσμα είναι σε μεγάλο βαθμό αρκετά επαναλαμβανόμενο και με μια ιδέα να απλώνεται στην οθόνη χωρίς πολύ γέμισμα – είναι ευρύτερο πρόβλημα αυτό στον μοντέρνο τρόμο και δεν αφορά μόνο τους Unboxholics.

Αυτό όμως που καταφέρνουν εξαιρετικά, είναι να πετύχουν μια αποτελεσματική ατμόσφαιρα τρόμου που σου σηκώνει την τρίχα και σε κάνει σε αρκετά σημεία να μη νιώθεις άνετα. Χωρίς μάλιστα να στηρίζονται σε διαρκή τινάγματα ή άλλα τρικ. Είναι μια πολύ τίμια και ειλικρινής ως προς τις προθέσεις και το στυλ της ταινία, που χωρίς να κρύβει το εντελώς χειροποίητο και lo-fi της προέλευσής της, δεν μοιάζει ούτε στιγμή κακοφτιαγμένη ή ερασιτεχνική. Σέβεται τον θεατή και του προσφέρει αυτό για το οποίο πήγε – θα περιμένουμε με ενδιαφέρον κάποιο πιθανό επόμενο βήμα της ομάδας, παρά το γεγονός πως σαν συνολική εμπειρία, το παρόν φιλμ κρεμάει εν τέλει αρκετά.

Θοδωρής Δημητρόπουλος
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα news247.gr

 

Smart Search Module