Μενού

ΚΑΜΠΙΑ ΝΥΜΦΗ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ - Στράτος Κερσανίδης

2094 8

Παρόν χωρίς παρελθόν!

Η Πηνελόπη και ο Ισίδωρος είναι ζευγάρι. Αυτό σήμερα, γιατί αύριο μπορεί να μην είναι επειδή το αύριο θα ανήκει… στο παρελθόν!!! Ή… μήπως, στο μέλλον; Ξέρω, κάπως μπερδεμένα τα γράφω αλλά αυτό είναι το θέμα της ταινίας του Κύρου Παπαβασιλείου «Κάμπια, νύμφη, πεταλούδα», δηλαδή ο χρόνος ο οποίος κάθε μέρα πηγαίνει μπρος πίσω!

Ο χρόνος που αλλάζει αυθαίρετα δημιουργώντας καταστάσεις τέτοιες που οι άνθρωποι δεν μπορούν να ελέγξουν καθώς παρελθόν, παρόν και μέλλον αλλάζουν σειρά, οι δεκαετίες έρχονται και φεύγουν, το σήμερα είναι Σεπτέμβριος του 2005, το αύριο μπορεί να είναι Απρίλιος του 2025 ή Νοέμβριος του 2007. Και ο καθένας μπορεί τη μια μέρα να είναι παιδί και την επόμενη ενήλικας, τη μια να ζει, την επόμενη να πεθάνει και τη μεθεπόμενη να ζει και πάλι. Όλη αυτή η παράλογη κατάσταση δημιουργεί και τις ανάλογες παράλογες καταστάσεις.

Αλήθεια πως είναι να ξέρεις το μέλλον αλλά να μην ξέρεις το παρελθόν; Ο Κύρος Παπαβασιλείου δημιουργεί έναν εφιαλτικό κόσμο, χωρίς να υπάρχει η έννοια του γραμμικού χρόνου παρά μόνον ως ιδεατό ταξίδι. Μια παράξενη ταινία, ηδονιστικά υπνωτιστική, που οδηγεί σε έναν άχρονο χρόνο όπου το παρόν το παρελθόν και το μέλλον, οι εμπειρίες και οι αναμνήσεις, οι προσδοκίες και οι ελπίδες αυτομάτως χάνουν τη σημασία τους.

Η αλήθεια είναι πως ο Παπαβασιλείου φαίνεται σα να αναλαμβάνει μία επικίνδυνη αποστολή όταν αποφασίζει να αναμετρηθεί με αυτό το παράδοξο σενάριο που έγραψε ο ίδιος. Όμως, εν τέλει, καταφέρνει να το χαλιναγωγήσει επιτυγχάνοντας ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για μια πρωτότυπη και τολμηρή ταινία, η οποία εισάγει το θεατή σε ένα ιδιόμορφο σύμπαν στο οποίο ο χρόνος κονιορτοποιείται. Μια αλληγορική ματιά στη σύγχρονη κοινωνία, σε έναν κόσμο ανελευθερίας και αυταρχισμού όπου ο άνθρωπος έχει απωλέσει εντελώς το απλό δικαίωμα ελέγχου της καθημερινότητάς του.

Βραβείο κοινού στο τμήμα Film Forward του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και βραβείο κοινού του Αθηνοράματος στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου της Αθήνας.

Στράτος Κερσανίδης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα kersanidis.wordpress.com

Smart Search Module