Μενού

WOLFMAN RADIO - Στράτος Κερσανίδης

2094 8

Ονειρική περιπλάνηση

Υπάρχουν κάποιες ταινίες με μοιάζουν με τον κόσμο των ονείρων. Που είναι ένας κόσμος ανεξήγητος, που τα όσα συμβαίνουν ξεπερνούν τη λογική και γι’ αυτό συχνά περνούν στη δικαιοδοσία της ψυχανάλυσης. Και όπως τα όνειρα, αφήνουν κι αυτές μια γλυκιά, μια μαγική αίσθηση υπέρβασης.

Τέτοια είναι η ταινία του Γιώργου Παντελεάκη «Ράδιο Γούλφμαν», μια αγγλόφωνη παραγωγή που ο σκηνοθέτης γύρισε στο Λονδίνο την περίοδο του εγκλεισμού. Κεντρικός χαρακτήρας του έργου είναι ο Τόμυ, ένα καλλιτέχνης που κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης. Στους δρόμους αυτούς συναντιέται με ένα τυφλό κορίτσι, έναν μονοκυκλιστή τον ράφτη -που ράβει ένα κουστούμι για τον Τόμυ- και τον μαθητευόμενό του. Κι όλα όσα συμβαίνουν σχολιάζονται ή και προκαλούνται από τον ραδιοφωνικό παραγωγό Γούλφμαν.

Προφανώς δεν βγαίνει εύκολα κάποιο νόημα από όλα αυτά αλλά, είπαμε, η ταινία είναι μια περιπλάνηση σε έναν ονειρικό κόσμο, τον κόσμο του Τόμυ, που είναι ένας άνθρωπος με διχασμένη προσωπικότητα που ακολουθεί την τυφλή κοπέλα.

Υπέροχες εικόνες, σκοτεινοί φωτισμοί που παραπέμπουν σε εξπρεσιονισμό, ένα εικαστικό όνειρο μοναδικής καλλιτεχνικής ομορφιάς. Και εκεί βρίσκεται η δύναμη της ταινίας, Στην υπερβατικότητα της εικόνας η οποία σχεδόν εξαναγκάζει το θεατή να βουτήξει μέσα της και να αφεθεί.

Το «Ράδιο Γούλφμαν» κέρδισε τα βραβεία καλύτερης ξένης ταινίας, σεναρίου, πρώτου γυναίκειου και πρώτου ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ της Ιεράπετρας. Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Παναγιωτάτος, πρόσεδρος στην κριτική επιτροπή είπε: «Δίνω αυτό το βραβείο μέσα από την καρδιά μου. Η ταινία του είναι μια καταπληκτική ταινία. Τη γύρισε με λίγα μέσα στο Λονδίνο και πραγματικά είναι από τις λίγες φορές που έχω δει μια τόσο μαγική φωτογραφία και μια τόσο μαγική ατμόσφαιρα από το Λονδίνο σε ταινία».

Στράτος Κερσανίδης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα kersanidis.wordpress.com

Smart Search Module