Μενού

ΕΛΕΥΣΙΝΙΟΙ, ΟΙ - Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος

passalis

Mε αφορμή την ανάδειξη της Ελευσίνας σε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2023, ο σκηνοθέτης Φίλιππος Κουτσαφτής, 23 χρόνια μετά την «Αγέλαστο Πέτρα», ξανα-καδράρει με το φακό του την Ελευσίνα.

Οδημιουργός του εμβληματικού ντοκιμαντέρ Αγέλαστος Πέτρα ουσιαστικά δεν εγκατέλειψε ποτέ την Ελευσίνα. Δεν υπήρχε όμως περίπτωση να δοκιμάσει ένα τυπικό, γραμμικό σίκουελ για την ιερή πόλη των αρχαίων Μυστηρίων και της βιομηχανικής μετεξέλιξής της τόσες δεκαετίες και «χιλιόμετρα φιλμ» αργότερα. Περιλαμβάνοντας μερικά από τα πρόσωπα που είδαμε και στην Πέτρα, οι Ελευσίνιοι είναι προϊόν ζύμωσης και αγάπης, που εκτυλίσσεται περίπου κυκλικά και πιάνει το νήμα από την πλευρά των κατοίκων που αναπνέουν και πλημμυρίζουν την πόλη με την καθημερινότητα και τις ασχολίες τους, που σηματοδοτούν τη νεότερη ιστορία ως αβίαστη συνέχεια μιας βαριάς σκιάς και έχουν κάτι να πουν για γλυκά τίποτε ή βαθιές ανησυχίες τους.

Κυρίως, πρωταγωνιστούν love stories που ο Φίλιππος Κουτσαυτής αποτυπώνει με φροντίδα και υπομονή σε ένα ντοκιμαντέρ ιδιοσυγκρασιακής ροής, το οποίο σίγουρα δεν μοιάζει με κανένα· σαν προσωπική κατάθεση και ταυτόχρονα αφιέρωση στο πνεύμα των βέρων Ελευσινίων, πέρα από αναμενόμενη συλλογή συνεντεύξεων και πλάνα της πόλης και των αρχαίων – και ήταν ιδιαίτερη συγκινητική η παρακολούθησή του in situ στο Σινέ Ελευσίς που λειτούργησε ανακαινισμένο εκ νέου στη δύση του 2023, στη μνήμη της Δέσποινας Γερουλάνου.

Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα lifo.gr

Smart Search Module