Μενού

ΕΛΕΥΣΙΝΙΟΙ, ΟΙ - Γιάννης Ζουμπουλάκης

2106_6

Η ζεστή, γαλήνια, προσγειωμένη φωνή του σκηνοθέτη Φίλιππου Κουτσαφτή και πάλι πρωταγωνιστεί σε ταινία του, ένα ακόμη ντοκιμαντέρ με αφηγητή τνο ίδιο και που βλέπουμε λίγους μήνες μετά το τελευταίο του, την «Ζάκρο». Εδώ, με πυξίδα τις υπαρξιακές προεκτάσεις των Ελευσίνιων Μυστηρίων, η Ελευσίνα, την οποία ο σκηνοθέτης ύμνησε στο αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ «Αγέλαστος πέτρα» θα βρεθεί και πάλι στο προσκήνιο.

Αυτή την φορά ο σκηνοθέτης στρέφει το ενδιαφέρον μας σε κάποιους κατοίκους, αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές. Η κάμερα του σκηνοθέτη τους παρακολουθεί με αγάπη, τους ακούει με όρεξη να λένε τις ιστορίες τους, άλλοι μεγάλοι σε ηλικία, άλλοι νεότεροι. Υπάρχουν κάποιοι μη Ελευσίνιοι που όμως έχουν φτιάξει την ζωή τους στην Ελευσίνα.

Αδιαμφισβήτητα και πάλι η Ελευσίνα είναι η μεγάλη Κυρία της ταινίας, όμως η ταινία δεν είναι αγιογραφία • από κάποιους εκφράζονται μέχρι και παράπονα για το τι θα μπορούσε να είναι η πόλη σε σχέση με αυτό που τελικά είναι. Μεγάλο μέρος της ταινίας πάντως, είναι αχρησιμοποίητο αρχειακό υλικό από τις παραπάνω από 80 ώρες γυρισμάτων της «Αγέλαστου πέτρας» (που διάρκεσαν από το 1988 μέχρι το 2000).

Ο Κουτσαφτής συνέδεσε μέρος αυτού του μη παρουσιασμένου ως τώρα υλικού με νέα στοιχεία παρμένα από τον 21ο αιώνα αποτυπώνοντας έτσι την εξέλιξη του τόπου ως τα σύγχρονα χρόνια. Το αποτέλεσμα μοιάζει με κάτι σαν μια ιστορία της Ελευσίνας μέσα από ένα άθροισμα πορτρέτων, από τα χρόνια της μυθολογίας μέχρι την σύγχρονη νιότη. Σημειώνουμε τέλος ότι η ταινία που είναι παραγωγή της Ελευσίνας, έκανε πρεμιέρα την 1η Δεκεμβρίου 2023, στην τελετή λήξης των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα tovima.gr

 

Smart Search Module