Μενού

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΣΑΟΥΝΑΣ, Η - Φωτεινή Αλευρά

2003 2

Η Άννα Χιντς είναι μια Εσθονή σκηνοθέτρια με παρελθόν στη σύγχρονη τέχνη και την πειραματική παραδοσιακή μουσική. Αυτό είναι το πρώτο της ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, το οποίο μας μεταφέρει στις σάουνες καπνού της κοινότητας Voro της Εσθονίας, οι οποίες αποτελούν μέρος της λίστας της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας.

Μέσα στην καρδιά ενός μαγευτικού εσθονικού δάσους και μέσα στους καπνούς και το προστατευτικό σκοτάδι μιας παραδοσιακής σάουνας, μια ανώνυμη γυναικεία αδελφότητα συγκεντρώνεται τακτικά. Εκεί οι γυναίκες παραδίνονται σε συζητήσεις οι οποίες ξεκινούν σχετικά αθώα για έρωτες και προσωπικές αναζητήσεις, ωστόσο φτάνουν σε απρόσμενες εξομολογήσεις και σκληρές προσωπικές αποκαλύψεις. Σε αυτόν τον χώρο συνάντησης, οι γυναίκες συγκεντρώνονται γυμνές για να καθαρίσουν όχι απλώς το σώμα τους αλλά και τις ψυχές τους.

Οι εποχές έξω από τον ασφαλή χώρο της σάουνας καπνού εναλλάσσονται διαδοχικά και τα τοπικά έθιμα και τα εθνογραφικά στοιχεία αναδύονται μέσα από τις γραφικές διηγήσεις. Τα κορμιά και οι ψυχές αυτών των γυναικών γίνονται κοινωνοί μιας συλλογικής εμπειρίας, όπου οι ίδιες μοιράζονται τα πιο βαθιά τους μυστικά, ξεπλένοντας την ντροπή που έχει παγιδευτεί στο σώμα τους και ανακτώντας τη δύναμή τους, αφήνοντας τον θεατή σχεδόν με την αίσθηση της παρακολούθησης μιας θρησκευτικής λειτουργίας.

Οι γυναίκες βουτούν στο παγωμένο νερό και αφήνονται στην αγκαλιά της φύσης, σαν μια σύγχρονης σύλληψης κάθαρση και επιστροφή σε κάτι αρχέγονα και πλήρως μητριαρχικά παραδοσιακό. 

Φωτεινή Αλευρά
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα athensvoice.gr

Smart Search Module