Μενού

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ, Ο (Επαν.) - Στράτος Κερσανίδης

2094 8

Το τέλος της αυτοκρατορίας

Το 1987 ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες του παγκόσμιου κινηματογράφου, ο Μπερνάντο Μπερτολούτσι, γύρισε την ταινία «Ο τελευταίος αυτοκράτορας» (The last emperor). Θέμα της είναι η τραγική ιστορία του Που Γι, του ανθρώπου που έμελλε να γίνει ο τελευταίος αυτοκράτορας της Κίνας.

Και η τραγικότητα της ιστορίας του έγκειται στο γεγονός πως ανέβηκε στο θρόνο το 1908 σε ηλικία μόλις 3 ετών! Παρέμεινε δε στη θέση του μόλις 4 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 1912, όταν σε ηλικία 7 ετών έχασε το αξίωμά του αφού η Κίνα έγινε δημοκρατία, τερματίζοντας έτσι την ιστορία της τρισχιλιετούς κινεζικής μοναρχίας. Με τα χρόνια το ύπατο αξίωμα της χώρας που κατείχε ως παιδί ο Που Γι μετετράπη σε στίγμα το οποίο κουβαλούσε όλη του τη ζωή και ιδίως μετά το 1930 και την ιαπωνική εισβολή στη Κίνα και ακόμη περισσότερο την επόμενη δεκαετία όταν επικράτησε στη χώρα ο Μάο Τσε Τουνγκ. Έτσι ο Που Γι που στην ουσία δεν υπήρξε ποτέ αυτοκράτορας, αντιμετωπίστηκε ως τέτοιος με ότι μπορεί να σήμαινε αυτό.

Ο Μπερτολούτσι μέσα από τη ζωή του Που Γι αφηγείται με συναρπαστικό τρόπο την ταραχώδη ιστορία της Κίνας από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι τη δεκαετία του 1980. Ένα μεγαλειώδες κινηματογραφικό αριστούργημα που τιμήθηκε με 9 Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Διασκευασμένου Σεναρίου, Πρωτότυπης Μουσικής, Φωτογραφίας, Μοντάζ, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Κοστουμιών, Ήχου).

Στράτος Κερσανίδης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα kersanidis.wordpress.com

Smart Search Module