Μενού

ΑΚΟΥΣΕ ΜΕ - Τάσος Ντερτιλής

1824 1

Η Μαρία Ντούζα (Το Δέντρο και η Κούνια) ιχνογραφεί την ελληνική επαρχία σε μια σύγχρονη συγκινητική ιστορία για τη μοναξιά και την ανάγκη επικοινωνίας και αποδοχής.

ΣΥΝΟΨΗ: Μετά τον θάνατο της γιαγιάς της, η κωφή έφηβη Βαλμίρα, αναγκάζεται να φύγει από το ειδικό σχολείο της στην Αθήνα και να επιστρέψει στο αποκομμένο νησί του πατέρα της. Εκεί, βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της απομόνωσης και του ρατσισμού – όχι μόνο εξαιτίας των προκαταλήψεων του χωριού, αλλά κυρίως των δικών της. 

Λέγαμε τότε στην ανταπόκρισή μας από το 63ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: «Κλείνουμε την παρουσίαση με το Άκουσε Με, την επιστροφή πίσω από την κάμερα της Μαρίας Ντούζα μετά από 9 χρόνια, με μια στιβαρή ιστορία με ηρωίδα μια κωφή έφηβη που επιστρέφει στο πατρικό της σε ένα νησί, όταν τελειώνουν τα χρήματα για το ειδικό σχολείο όπου φοιτούσε στην Αθήνα. Στο νησί όμως (η ταινία είναι γυρισμένη στην ατμοσφαιρικότατη Χίο) οι συγκρούσεις και οι προκαταλήψεις θα φουντώσουν με την άφιξή της και η κατάσταση θα φθάσει στα άκρα καθώς όλοι έχουν τις καλές και τις κακές πλευρές τους ακόμη και η μικρή πρωταγωνίστρια που χρησιμοποιεί την αναπηρία της ως όπλο απομόνωσης από το κοινωνικό σύνολο. Ωραίο σενάριο, στρωτή αφήγηση, πολύ καλή η Ευθαλία Παπακώστα στον κεντρικό ρόλο, καλές ερμηνείες συνόλου (ιδιαίτερα από τον Γιώργο Πυρπασόπουλο), ιδιαίτερη φροντίδα στην παρουσίαση του κόσμου της σιωπής μέσα από μια πολύ ενδιαφέρουσα ηχητική επεξεργασία αλλά και ένα θαυμάσιο soundtrack από την Άννα Στερεοπούλου που ενισχύει με επιτυχία την ατμόσφαιρα συνεχούς απειλής που δημιουργεί η αφήγηση. Μακάρι να ήταν έτσι και κάποιες εγχώριες τηλεοπτικές σειρές που μαγνητίζουν καθημερινά το κοινό χωρίς να το αξίζουν».

Όσα αναφέρουμε και κάτι ακόμη παραπάνω αξίζει αυτή η ταινία μιας δημιουργού που επιτέλους γνωρίζει πως να αφηγηθεί χωρίς εκπτώσεις μια ιστορία που αφορά ένα ευρύ κοινό. Ευχόμαστε να το βρει. 

Τάσος Ντερτιλής
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα grandmagazine.gr

Smart Search Module