Μενού

ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ - Στράτος Κερσανίδης

2094 8

Μυστικά και ψέματα

Η Ζουλιάν Βερμπέκ, επιθεωρήτρια της αστυνομίας και συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, ζει ήσυχα με το σύζυγό της, Ουγκό, ενώ προσπαθεί να ξεπεράσει το θάνατο της αδελφής της, Λιντιά. Μια μέρα τυχαία θα ανακαλύψει πως ο Ουγκό την απατά αλλά προσπαθεί να διατηρήσει την ψυχραιμία της. Όταν όμως θα βρεθεί μπροστά σε ένα ακόμη κρυμμένο μυστικό θα αρχίσει να χάνει τον εαυτό της. Η κατάσταση θα περιπλακεί ακόμη περισσότερο όταν μια μέρα στην προσπάθειά της βοηθήσει μια γυναίκα και την κόρη της να ξεφύγουν από τον κακοποιητικό σύζυγο και πατέρα θα αναγκαστεί να πυροβολήσει. Με την έρευνά εις βάρος της να εκκρεμεί η Ζουλιάν και δυσκολευόμενη να διαχειριστεί την κατάσταση αποφασίζει να εκδικηθεί το σύζυγό της.

Η ταινία «Μια γυναίκα» (Un femme notre temps) του Ζαν-Πολ Σιβεϊράκ είναι ένα αγωνιώδες ερωτικό και ψυχολογικό θρίλερ. Αλήθεια πως μπορεί ένας άνθρωπος -εν προκειμένω μια γυναίκα- να διαχειριστεί το πένθος, την προδοσία, τα μυστικά και τα ψέματα ενώ παράλληλα θα πρέπει να λειτουργήσει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα στις απαιτήσεις της δουλειάς της; Πως θα μπορέσει να ισορροπήσει ανάμεσα στο επαγγελματικό καθήκον και το προσωπικό δράμα; Δύσκολη κατάσταση.

Θυμίζοντας περισσότερο αμερικάνικο σινεμά, ο Ζαν-Πολ Σιβεϊρακ σκηνοθετεί με τέμπο και στιβαρότητα, διατηρώντας διαρκώς τους θεατές σε εγρήγορση. Βέβαια διατηρεί την ευρωπαϊκή του ματιά αποφεύγοντας την περίσσια βία και μετριάζοντας την ταχύτητα του μοντάζ. Επίσης να σημειώσω την καταλυτική παρουσία της Σοφί Μαρσό στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η οποία άλλοτε σαν χαμένη κι άλλοτε αποφασιστική, ακολουθεί τα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα της ηρωίδας.

Ενδιαφέρουσα ταινία με αρκετά θετικά στοιχεία χωρίς όμως να διαθέτει εκείνη τη δύναμη που θα της προσθέσει το κάτι παραπάνω. Στις κρίσιμες στιγμές των σεναριακών κορυφώσεων, η ένταση αντί να χτυπάει κόκκινο, θαρρείς πως χαλιναγωγείται από κάποια σκηνοθετική ατολμία.

Στράτος Κερσανίδης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα kersanidis.wordpress.com

Smart Search Module