Μενού

ΠΡΙΜΑ ΜΠΑΛΑΡΙΝΑ - Γιάννης Ζουμπουλάκης

2106_6

Κάτι παραπάνω από ένα συνηθισμένο biopic, η «Πρίμα μπαλαρίνα», τελευταία ταινία του Νεοζηλανδού σκηνοθέτη Τζέιμς Νάπιερ Ρόμπερτσον, έχει σε πρώτο πλάνο την Τεξανή χορεύτρια κλασικού μπαλέτου Τζόι Γουόμακ (πρόσωπο υπαρκτό) που προσπάθησε να γίνει η πρώτη Αμερικανίδα η οποία θα κατάφερνε να γίνει δεκτή στα μπαλέτα Μπολσόι. Ομως η ταινία δεν θέλει να γίνει κάτι παρεμφερές με τον «Ρόκι» χρησιμοποιώντας το κλασικό μπαλέτο στην θέση του μποξ.

Πολυδιάστατη και πολύπλευρη, η «Πρίμα μπαλαρίνα» εξετάζει με υπομονή και πληρότητα όλες τις πλευρές μιας εξαιρετικά δυσάρεστης τελικά ιστορίας. Τρία σκέλη στήνουν το όλο εγχείρημα: α) το ίδιο το όνειρο της Γουόμακ και η αποφασιστικότητά της να το κάνει πραγματικότητα. β) η σκληρή, αδίστακτη, άνευ όρων εκπαίδευση στα Μπολσόι (και ίσως όχι μόνο εκεί αλλά ιδιαίτερα εκεί) με την Γερμανίδα ηθοποιό Νταϊάν Κρούγκερ στον ρόλο της άκαμπτης εκπαιδεύτριας και γ) η ακόμα πιο σκληρή πραγματικότητα σύμφωνα με την οποία ακόμα και στα Μπολσόι το να είσαι ταλέντο δεν μετράει, αν δεν έχεις την «στήριξη εξωτερικών παραγόντων».

Γνωρίζουμε ότι πάνω -κάτω αυτό συμβαίνει παντού, όμως δεν περιμένουμε να το δούμε να συμβαίνει τόσο απροκάλυπτα στα μπαλέτα Μπολσόι και αυτό, τελικά είναι το πιο αποκαλυπτικό στοιχείο της ταινίας που συγχρόνως εστιάζει στο πείσμα της Γουόμακ όχι απλώς να αποδείξει ότι ναι είναι η καλύτερη αλλά και να νικήσει το άδικο καθεστώς του θεσμού με το ατσαλένιο πείσμα της. Η προσωπική μάχη της χορεύτριας που υποδύεται με αληθινό πάθος η Τάλια Ράιντερ, είναι το ελκυστικότερο μέρος της ταινίας και σίγουρα θα ενθουσιάσει όσους πραγματικά αγαπούν το κλασικό μπαλέτο. Και ίσως όχι μόνον αυτούς.

Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα tovima.gr

 

Smart Search Module