Μενού

ΑΚΟΥΣΕ ΜΕ - Ιάκωβος Γωγάκης

1839 4

«Στεναχωριέμαι που δεν μπορώ να επικοινωνήσω εύκολα με τους ανθρώπους, αισθάνομαι ότι  νιώθουν άβολα μαζί μου  και αυτό με κάνει να αισθάνομαι άσχημα». Η εξομολόγηση μιας νεαρής κωφάλαλης γυναίκας,  αποτυπώνει το μέγεθος της κοινωνικής απομόνωσης που βιώνει η κοινότητά τους.

Η απώλεια ακοής –στην εποχή μας-  φαίνεται να είναι κοινή πάθηση και στους μη έχοντες ιατρική διαταραχή, αρνούμενοι αρκετοί νέοι, μεγαλύτεροι, γονείς, παιδία,  να τείνουν ευήκοον ους. Η κοινωνική αλληλεπίδραση  γίνεται δυσκολότερη και η απομόνωση μεγαλύτερη.

Η ταινία της Μαρίας Ντούζα από τη μια διερευνά την ενσωμάτωση στο κοινωνικό πλαίσιο μιας δεκαεξάχρονης κωφάλαλης μαθήτριας,   από την άλλη δε,  την καχυποψία  και τον εκφοβισμό από την νησιωτική  κοινότητα,  εκεί όπου  το νεαρό κορίτσι  κατοικεί,  σε οτιδήποτε εμφανίζεται  ως « διαφορετικό».

Η Μαρία Ντούζα,  εμπλουτίζει το σενάριο της ταινίας και με μια επιπρόσθετη διάσταση, της  έλλειψης  επικοινωνίας της κωφάλαλης πρωταγωνίστριας με  τον πατέρα της, με  τη θετή της μητέρα, ενώ την ίδια στιγμή η κεντρική ηρωίδα δεν εξιδανικεύεται, υποπίπτει και η ίδια σε διακρίσεις  και σε λανθασμένες επιλογές.

Αξιοσημείωτη και ενταγμένη αρμονικά η νοηματική γλώσσα  παράλληλα με την ομιλούσα και ο τρόπος που επικεντρώθηκε η Μαρία Ντούζα στα μοτίβα των χειλιών της Βαλμίρα(Ευθαλία Παπακώστα), στις εκφράσεις του προσώπου της, ακόμη κι  όταν προσπαθούσε να κατανοήσει τον μικρό ήχο- που ήταν στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερος- όταν δυο μηχανόβιοι που τους γνώριζε, της έκλεψαν τη τσάντα.  Η σεναριακή και η  σκηνοθετική προσέγγιση, όπως επίσης και η μουσική της Άννας Στερεοπούλου συνέτειναν στην κατανόηση μιας μεγάλης αλήθειας,  ότι οι κοινωνίες οφείλουν να   διαμορφώνουν συνθήκες αποδοχής,  γαλήνης, κατανόησης και αλληλεπίδρασης όλων των κοινωνικών ομάδων, χωρίς ταμπέλες.

Τί χρειαζόταν στην ταινία για να διαθέτει πιο ισχυρό αντίκτυπό;

Αρχικά,  καλύτερες ερμηνείες- περιμέναμε περισσότερα από τον Γιώργο Πυρπασόπουλου- έπειτα,  πιο σφιχτοδεμένο σενάριο,  όπως επίσης και ένα κλείσιμο που θα ενσωμάτωνε ανατροπές και θα κρατούσε αποστάσεις από τις αφηγηματικές κοινοτυπίες.

Ιάκωβος Γωγάκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα screeneye.gr

Smart Search Module