Μενού

ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΖΩΝΗ - Νίκος Τσαγκαράκης

1261 1

Μια ομάδα των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων διεισδύει στις Φιλιππίνες για να ελευθερώσει έναν αιχμάλωτο πράκτορα της CIA, βοηθούμενοι από ένα οπλισμένο drone που χειρίζονται συνάδελφοί τους από μια βάση στο Λας Βέγκας. Όταν η επιχείρηση αποτυγχάνει, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, ώστε τα μέλη της ομάδας ν’ απεμπλακούν πριν πεθάνουν στα χέρια του εχθρού.

Στρατιωτική ταινία δράσης που κατάγεται από τον σωματώδη σοβινιστικό μιλιταρισμό της δεκαετίας του 1980 και των Σιλβέστερ Σταλόνε/ Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ/ Τσακ Νόρις.

Αναγνωρίζοντας τουλάχιστον τον πολιτικά πιο ενημερωμένο κι ευαίσθητο σημερινό θεατή και σε αντίθεση με τους κινηματογραφικούς ‘προγόνους’ της, η ταινία φροντίζει να διατηρήσει ελάχιστα ρητορικά προσχήματα, μέσα από την αντιπολεμική συζήτηση των μελών της ομάδας και τη φευγαλέα κριτική στις Η.Π.Α. όταν ο κακός μουσουλμάνος της υπόθεσης υπενθυμίζει στους αιχμαλώτους του το Γκουαντάναμο- σχόλιο που εξουδετερώνεται ακριβώς επειδή εκφράζεται από τον κακό της πλοκής, ενώ κανένα από τα παραπάνω στιγμιότυπα δεν αναιρεί τη βασική οπτική της ταινίας, με πιο κραυγαλέο παράδειγμα το ότι οι κακοί είναι Ασιάτες, Ρώσοι και Μουσουλμάνοι.

Επίσης, παρότι χτίζεται από το σενάριο ως τέτοιος μηχανισμός, ο επικείμενος τοκετός της γυναίκας του Ρίπερ δεν αξιοποιείται για να ασκήσει πίεση και να επιτείνει την αγωνία στον συγκεκριμένο χαρακτήρα και στη θέση του μέσα στην επιχείρηση.

Εφόσον όμως κανείς δεν έχει ψευδαισθήσεις για το είδος και τους στόχους της ταινίας, όλα τα παραπάνω παραβλέπονται εύκολα, παρασυρμένα από τη μεθοδική και χορταστική δράση, καθώς και τους ικανούς πρωταγωνιστές.

Νϊκος Τσαγκαράκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα patris.gr

Smart Search Module