Μενού

ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ - Νίκος Τσαγκαράκης

1261 1

Στο σημερινό Λονδίνο ένας σεναριογράφος βρίσκεται εγκλωβισμένος στο τραύμα της απώλειας των γονιών του ως παιδί, ώσπου ένας γοητευτικός γείτονας χτυπάει την πόρτα του.

Ψυχολογικό/ αισθηματικό δράμα βασισμένο στο μυθιστόρημα του ιάπωνα Ταΐτσι Γιαμάντα «Strangers» («Ijintachi to no natsu»), που εκδόθηκε το 1987 και το οποίο ο σκηνοθέτης προσεγγίζει αυτοβιογραφικά. Ο πρωταγωνιστής Άντριου Σκοτ ήταν υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα ανδρικής ερμηνείας, ενώ η ταινία ήταν υποψήφια για 6 BAFTA, ανάμεσα στα οποία και για την ερμηνεία του συμπρωταγωνιστή Πωλ Μέσκαλ.

Μια βαθιά μελαγχολική ταινία για την απώλεια, την ομοφυλοφιλία και την αποδοχή, τη μοναξιά στη μεγαλούπολη και στη ζωή γενικά, την ανάγκη για επικοινωνία, επαφή κι οικειότητα, την κατάθλιψη και την αλληλεγγύη.

Μια σπαρακτική ιστορία, με τέσσερις  συγκινητικές ερμηνείες, σε χαρακτήρες γραμμένους και φορτισμένους με λεπτότητα κι ευαισθησία. Παρότι το τέλος προσωπικά μου μοιάζει άδικα επιβαρυμένο, συνολικότερα ο μελοδραματισμός αποφεύγεται χάρη στην ωριμότητα με την οποία οι αναδρομές του Άνταμ έχουν παροντικό ύφος και λειτουργούν ως έκφανση της εσωτερικής του προσπάθειας να επεξεργαστεί το παρελθόν, που παραμένει ένα ανοιχτό τραύμα τόσα χρόνια μετά, μια διαδικασία ενηλικίωσης που δεν της δόθηκε η ευκαιρία να ολοκληρωθεί.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, είναι εύστοχο επίσης το σκηνοθετικό τέχνασμα με το οποίο συνδέεται η αναζήτηση ερωτικού συντρόφου ως υποκατάστατο της χαμένης πατρικής τρυφερότητας: στην πρώτη συνάντηση με τον πατέρα που αρχικά μοιάζει με φευγαλέα ερωτική γνωριμία και στη σκηνή που κοιμάται ανάμεσα στους γονείς του, στο τέλος της οποίας τον πατέρα του έχει αντικαταστήσει ο Χάρι.

Νϊκος Τσαγκαράκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα patris.gr

Smart Search Module