Μενού

ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΜΕΡΕΣ - Κουταλάς Ανδρέας

2141 10

Το «Perfect Days» του Βιμ Βέντερς ταξιδεύει το κοινό σε ένα διαλογιστικό ταξίδι στη ζωή του Χιραγιάμα, ενός καθαριστή τουαλέτων από το Τόκιο που υποδύεται ο ταλαντούχος Κότζι Γιακούσο. Με φόντο τη ρουτίνα της καθημερινότητας και τις τυχαίες συναντήσεις, η ταινία εξερευνά θέματα μοναξιάς, σύνδεσης και ομορφιάς στις πιο απλές στιγμές της ζωής. Καθώς εμβαθύνουμε στη περιπλοκότητα του κόσμου του Χιραγιάμα, ανακαλύπτουμε μια βαθιά αίσθηση ηρεμίας μέσα στο χάος της αστικής ύπαρξης.

Με την πρώτη ματιά, η ζωή του Χιραγιάμα μπορεί να φαίνεται ασυνήθιστη και πως ορίζεται από τον επαναλαμβανόμενο ρυθμό της καθημερινότητάς του. Ωστόσο, μέσα σ’ αυτή τη φαινομενικά κοσμική ύπαρξη κρύβεται μια ήσυχη αίσθηση ικανοποίησης και σκοπού. Μέσα από τη σχολαστική προσοχή στη λεπτομέρεια και τις τελετουργικές πρακτικές, ο Χιραγιάμα βρίσκει παρηγοριά στην απλότητα της δουλειάς και των χόμπι του. Από την αφοσίωσή του στην κηπουρική και τη φωτογραφία μέχρι το πάθος του για τη μουσική, κάθε πτυχή της ζωής του Χιραγιάμα χρησιμεύει ως απόδειξη της μεταμορφωτικής δύναμης του, να αγκαλιάζει τη ρουτίνα ως μέσο εύρεσης της εκπλήρωσης.

Ανάμεσα στη μονοτονία της καθημερινής του ζωής, ο κόσμος του Χιραγιάμα υπογραμμίζεται από τυχαίες συναντήσεις που προσφέρουν στιγμές ανθρώπινης σύνδεσης κι ενδοσκόπησης. Από τις αλληλεπιδράσεις του με τον νεαρό συνεργάτη του Τακάσι μέχρι την απροσδόκητη άφιξη της ανιψιάς του Νίκο, κάθε συνάντηση χρησιμεύει ως καταλύτης γι’ αυτοστοχασμό κι ανάπτυξη. Μέσ’ απ’ αυτές τις σύντομες στιγμές σύνδεσης, ο Βέντερς τονίζει τη βαθιά επίδραση που μπορούν να έχουν ακόμα κι οι πιο απλές αλληλεπιδράσεις, στη διαμόρφωση της κατανόησής μας, για τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας.

Το “Perfect Days” αποτυπώνει με μαεστρία την ομορφιά που βρίσκεται στις πιο απλές στιγμές της ζωής. Από τα μοναχικά γεύματα του Χιραγιάμα κάτω από τα δέντρα εως την ήσυχη ενατένιση του κόσμου γύρω του. Μέσα από τον φακό της κάμερας του Βέντερς, καλούμαστε να δούμε τον κόσμο ξανά, ανακαλύπτοντας την ομορφιά στις λεπτομέρειες της καθημερινότητας που συχνά περνούν απαρατήρητες. Η υποβλητική κινηματογράφηση του Βέντερς κι η λεπτή ερμηνεία του Κότζι Γιακούσο εμποτίζουν κάθε σκηνή με μια αίσθηση ποιητικής χάρης, υπενθυμίζοντάς μας την εγγενή ομορφιά που υπάρχει στον κόσμο γύρω μας, αρκεί μόνο να αφιερώσουμε χρόνο για να το δουμε.

Καθώς ο Χιραγιάμα περιηγείται στις πολυπλοκότητες της καθημερινότητάς του, το “Perfect Days” προσκαλεί το κοινό να αναλογιστεί τα βαθύτερα ερωτήματα της ύπαρξης και του σκοπού. Μέσα από στιγμές ενδοσκόπησης κι ήρεμης περισυλλογής, ο Χιραγιάμα παλεύει έχοντας τη δική του αίσθηση ταυτότητας και ανήκειν σ’ έναν κόσμο που νιώθει συχνά χαοτικός κι αβέβαιος. Ωστόσο, μέσα στην υπαρξιακή αβεβαιότητα ο Χιραγιάμα βρίσκει στιγμές διαύγειας και γαλήνης, τονίζοντας έτσι πως η ομορφιά είναι στο ίδιο το “ταξίδι” της ζωής.

Με το “Perfect Days”, ο Βιμ Βέντερς προσκαλεί το κοινό να επιβραδύνει και να αγκαλιάσει την ομορφιά των απλών στιγμών της ζωής. Μέσα από την ήσυχη ενδοσκόπηση του Χιραγιάμα, η ταινία μας υπενθυμίζει τη βαθιά δύναμη της ρουτίνας, της σύνδεσης και του αυτοστοχασμού για να βρούμε νόημα και εκπλήρωση στη ζωή μας. Καθώς ταξιδεύουμε μαζί με τον Χιραγιάμα στους δρόμους του Τόκιο, μας υπενθυμίζεται ότι μερικές φορές, είναι στις πιο μικρές στιγμές που βρίσκουμε τη μεγαλύτερη ομορφιά και γαλήνη.

Ανδρέας Κουταλάς
Το  κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα popitandmovieon.gr

Smart Search Module