Μενού

PRISCILLA - Νίκος Τσαγκαράκης

1261 1

Το 1959 ο 24χρονος σούπερ σταρ της μουσικής, Έλβις Πρίσλεϊ, ερωτεύεται την 14χρονη μαθήτρια Πρισίλα Μπολιέ, η οποία παρότι αρχικά γοητεύεται από τη λάμψη του, όσο περνάνε τα χρόνια βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μια μονόπλευρη σχέση που την κάνει δυστυχισμένη.

Βιογραφικό δράμα βασισμένο στην αυτοβιογραφία της Πρισίλα Πρίσλεΐ, «Elvis and Me», που συνέγραψε με τη Σάντρα Χάρμον κι εκδόθηκε το 1985. Η Πρίσλεϊ υποστήριξε τη δημιουργία της ταινίας, ενώ συμμετείχε επίσης στην παραγωγή και την προώθησή της. Η 25χρονη πρωταγωνίστρια Κέιλι Σπέινι που την υποδύεται, κέρδισε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο περυσινό φεστιβάλ Βενετίας, ενώ προτάθηκε επίσης για Χρυσή Σφαίρα.

Δεν είναι αμελητέο, ότι η ταινία κυκλοφόρησε πέρυσι, έναν χρόνο μετά τον «Elvis» του Μπαζ Λούρμαν, όπου την Πρισίλα υποδυόταν η Ολίβια ΝτιΓιόνγκ. Ο παρόμοιος μονολεκτικός ονομαστικός τίτλος της κι η άμεση κυκλοφορία της μετά την ταινία του Λούρμαν, ενισχύουν τη λειτουργία της ως φεμινιστικού αντίλογου στην οπτική του ζευγαριού από την πλευρά του Έλβις. Εκεί η Πρισίλα απεικονιζόταν πολύ πιο θετικά, σαν ο ρόλος της να ήταν απλώς να ενισχύσει την εικόνα του τραγουδιστή.

Συγκροτημένη, δυναμική και σέξι, και παράλληλα σχεδόν διακοσμητική μέσα στο γενικότερο έπος του Πρίσλεϊ, με τον οποίο φαινόταν να διατηρεί μια ειδυλλιακή σχέση, με την ύστατη μεταξύ τους κρίση να εμφανίζεται ως η μοναδική, όπου όμως και πάλι η Πρισίλα φαινόταν να κρατάει το πάνω χέρι.

Αντιθέτως, στη φετινή εκδοχή της Κόπολα -που εξασφαλίζει πολύ καλές ερμηνείες κι από τους δύο πρωταγωνιστές της, προσεγγίζοντας το θέμα με τη γνώριμη ευαισθησία της- η ηρωίδα διατηρεί μόνιμα τη νεανική αθωότητά της, είναι πολύ πιο εύθραυστη κι ευάλωτη, κατά το μεγαλύτερο μέρος της πλοκής αδύναμη ν’ αντιδράσει στην καταπίεση του Έλβις, ο οποίος είναι κατ’ εξακολούθηση χειριστικός, κακοποιητικός κι άπιστος.

Νϊκος Τσαγκαράκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα patris.gr

Smart Search Module