Μενού

ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, Ο - Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος

2082 2

Ο πολυβραβευμένος Ριουσούκε Χαμαγκούτσι δομεί ένα τρίπρακτο δράμα πάνω σε ομάδες χαρακτήρων. Αρχικά ο πατέρας και η κόρη του μαθαίνουν τη ζωή στο δάσος και τα μυστικά της χλωρίδας και πανίδας. Εν συνεχεία μια ομάδα διαχείρησης ταλέντων προσπαθεί να ενημερώσει για τις ευεργετικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία ενός χώρου για glamping. Από το χαμηλών τόνων συγκρουσιακό περιβάλλον αυτής της πράξης, με αφορμή και την εξαφάνιση της κόρης του κεντρικού χαρακτήρα αλλά και τους προβληματισμούς της ομάδας επικοινωνίας του glam camping, εισχωρούμε σε ένα πλήρως επιβεβλημένο αλληγορικό περιβάλλον που η κατάληξη της ταινίας κατά ένα περίεργο τρόπο είναι προσβάσιμη στις επιλογές των θεατών.

Κυρίαρχο θέμα στο «Ο Διάβολος δεν Υπάρχει» είναι η ουσιαστική αντιπαράθεση ανθρώπου με άνθρωπο υπό την σιωπηρή καθοδήγηση των στοιχείων της φύσης.

Με κύριο προβληματισμό τη μόλυνση του νερού της πηγής από την πιθανή κακή διαχείρηση των λημάτων επισκεπτών, ξεκινάει ένα άτυπο δικαστήριο της επικοινωνιακής ομάδας ενός προδιαγεγραμμένου εγκλήματος της φύσης με τους κατοίκους της Ιαπωνικής «Φουέντε Οβεχούνα». Για τους κατοίκους που έχουν επιλέξει τη δύσκολη ζωή στη μέση του πουθενά, δεν τους αφορά η ζωή που τους προτείνουν. Η εύστοχη αλλαγή θεματικής βαρύτητας [από την περιήγηση στη φύση, στο συμβούλιο χωριού και τους προβληματισμούς των εκπροσώπων του νεοτερισμού], συνειδητοποιεί ο θεατής την βάση της φράσης που ακούγεται ξεκάθαρα: «Δεν υπάρχει προβάδισμα αν στοχεύεις στην τελειότητα».

Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα ertnews.gr

 

Smart Search Module