Μενού

ΝΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ - Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος

passalis

Ο Φάνης και η Μαρία μένουν στο βρόμικο κέντρο της Αθήνας. Κινούνται στον κόσμο των κομπαρσάδικων και των escape rooms. Προσπαθούν να «πιάσουν την καλή» με κάθε μέσο.

Είκοσι και πλέον χρόνια μετά το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με τα Όνειρα Γλυκά, ο Παντελής Παγουλάτος επιστρέφει με τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία, Νέα Ήπειρος (είχε προηγηθεί η μεσαίου Ιωάννα σ’ αγαπώ, ένα ερωτικό τρίγωνο εμφατικού και αναπόδραστου πάθους με τη Βαλέρια Χριστοδουλίδου και τον Δημοσθένη Παπαδόπουλο), που έκανε πρεμιέρα στο 64ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το love story ανάμεσα σε δυο περιθωριακούς, τον Φάνη και τη Μαρία, με φόντο το κέντρο της Αθήνας και κινητήρια δύναμη την ασθμαίνουσα ανάγκη τους για αναβάθμιση σε μια κοινωνική πίστα πολύ υψηλότερη από την απερίσκεπτη φιλοδοξία τους.

Αυτός διακινεί κλεμμένες συσκευές κι εκείνη ψάχνει δεξιά κι αριστερά έναν «ρόλο» ως κομπάρσος, αλλά και πιο κυριολεκτικά, στη ζωή της. Σαν το ζευγάρι του À bout de souffle, χωρίς ωστόσο ίχνος τρυφερότητας, κινούνται στα όρια της ανομίας, ώσπου ο Φάνης (νομίζει πως) πιάνει την καλή μετά την πίεση της εμμονικής μαζί του μάνατζερ Μίνας (Θεοδώρα Τζήμου) και στήνει μια δουλειά με πορνό ταινίες σε ένα Εscape.

Η λούμπεν ατμόσφαιρα ασφυκτιά από τη σκηνοθετική υπερβολή, ενώ ο Χάρης Φραγκούλης, πλάθοντας έναν μονίμως θυμωμένο και κάθετα επιθετικό Φάνη, βγάζει περισσότερο νόημα στις αντιδράσεις του, ειδικά απέναντι στον προστατευόμενό του Λουκά – εξαιρετικός ο Νίκος Αντωνακόπουλος.

Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα lifo.gr

Smart Search Module