Μενού

ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ, ΤΑ - Αλέξης Δερμετζόγλου

2011 1

Χριστούγεννα του 1970 σ΄ ένα αυστηρό και καλών προδιαγραφών αμερικάνικο κολλέγιο. Οι σπουδαστές πηγαίνουν στα σπίτια τους για διακοπές και απ΄ αυτούς  που ξεμένουν τους επιτηρεί ένας μοναχικός και αυστηρός  μεσόκοπος καθηγητής Ιστορίας, ο Πολ. Αργότερα φεύγουν όλοι και μένει μόνον ο ΄Ανγκους, ένας προβληματικός έφηβος. Η μητέρα του επιθυμεί να κάνει το μήνα του μέλιτος με τον νέο της σύντροφο κι αυτός μένει στη μοναξιά και την πικρία του. Ο πατέρας του είναι εγκλεισμένος σ΄ ένα ειδικό ίδρυμα επειδή πάσχει από μορφή άνοιας. Στο κολέγιο έχει παραμείνει και Μαίρη, μαύρη μαγείρισσα της οποίας το μεγάλο «τραύμα» είναι οτι έχασε τον 19χρνο γιό  της στο Βιετνάμ. Ακολουθούν πάρτι, εξελίξεις, μικρές εκδρομές ως την τελικη ρήξη.

Ο Πέιν σε ταινία, που αναφέρεται στο ΄70, αξιολογεί όλες τις αφηγηματικές τεχνικές  του σινεμά εκείνης της εποχής. Ηθογραφία, τοιχογραφία με ιστορικά στοιχεία αλλά και αξιοποίηση μελοδραματικών στερεότυπων είναι η ταινία. ΄Όλα τα πρόσωπα και τους χαρακτήρες τα έχουμε δεί επανειλημμένα. Βέβαια η διεκπεραίωση είναι άψογη, οι ηθοποιοί εξαιρετικοί  και οι κατασκευαστικές αξίες επαγγελματικού επιπέδου. Δεν υπάρχει στερεότυπο το οποίο να μην υπεισέρχεται. Και ο μοναχικός πείσμων ήρωας  και τα προβλήματα της αμερικανικής οικογένειας  και οι έγχρωμες μειονότητες  και φυσικά το Βιετνάμ.

Μια απόλυτα πετυχημένη, καλογυρισμένη συνταγή που την θεωρώ ιδίως μια τιμητική αναφορά  στο σινεμά του ’70. Διαθέτει όλα τα συστατικά για να αρέσει και είναι απόλυτα αναγνωρίσιμη από τα κοινό. Μπορεί να καταδικάσει κανείς τον Πέιν; Και βέβαια όχι, Πέρασα ευχάριστα  βλέποντας την ταινία του αλλά δεν μου προσέφερε το παραμικρό σε ότι αφορά το λεγόμενο «παραπάνω» στο σινεμά.

«Τα παιδιά του χειμώνα» κέρδισαν αρκετά βραβεία  από κριτικούς, προβλήθηκαν στο 64ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στις ΗΠΑ «άνοιξαν»  με 210.000 δολάρια για να «κλείσουν» με 18 εκατομμύρια, ποσό που θεωρείται σημαντικό.

Αλέξης Δερμετζόγλου
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα kemes.wordpress

Smart Search Module