Μενού

ΓΑΜΟΙ ΤΗΣ ΤΗΛΟΥ, ΟΙ - Νίκος Τσαγκαράκης

1261 1

Το 2008 ο δήμαρχος Τήλου, Τάσος Αλιφέρης, αποφασίζει να τελέσει τους δύο πρώτους γάμους ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα, δημιουργώντας πολιτικές, νομικές και κοινωνικές αντιδράσεις.

Ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης είναι ένας από τους καλύτερους και σημαντικότερους ντοκιμαντερίστες του ελληνικού κινηματογράφου. Οι ταινίες του εστιάζουν σε κουίρ άτομα με συνήθειες και τρόπο ζωής αντισυμβατικά, τα οποία όμως προσεγγίζει με υποδειγματική απλότητα, ευαισθησία και φυσιολογικότητα, που οδηγούν στην αναθεώρηση βαθιά ριζωμένων αντιλήψεων.

Δεδομένου λοιπόν ότι κατά καιρούς ο σκηνοθέτης έχει ασχοληθεί με ζητήματα όπως ο φετιχισμός, η πολυσυντροφικότητα κι η πορνογραφία, αυτό το ντοκιμαντέρ παραγωγής 2022 είναι σίγουρα η λιγότερο ιδιόμορφη ταινία του, θεματικά κι υφολογικά.

Αφενός επειδή αφορά ένα θέμα το οποίο πίσω στον χρόνο που εκτυλίχθηκε μπορεί να αποτελούσε μεγάλο ταμπού, αλλά σήμερα ξαναγίνεται επίκαιρο για τους αντίθετους λόγους, ακριβώς επειδή βαίνει προς τη νομική αποκατάστασή του.

Αφετέρου, ο σκηνοθέτης  παρακολουθεί τα γεγονότα ως μέλος ο ίδιος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας βεβαίως, αλλά και φίλος των εμπλεκομένων, άλλοτε με βιωματική/ ημερολογιακή κι άλλοτε με ρεπορταζιακή αμεσότητα. Κάτι που μπορεί να υπονομεύει την αισθητική αξία της ταινίας, ειδικά σε σχέση με τις προηγούμενες του δημιουργού, αλλά δε μειώνει την καταγραφική της σημασία για ένα κορυφαίο γεγονός στην ιστορία της ελληνικής ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. 

Νϊκος Τσαγκαράκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα patris.gr

Smart Search Module