Μενού

ΖΩΝΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ - Νίκος Τσαγκαράκης

1261 1

Η ανακοίνωση της μετάθεσης του διοικητή του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Άουσβιτς έρχεται να διακόψει την ειδυλλιακή οικογενειακή ζωή που απολαμβάνει μαζί με τη γυναίκα και τα παιδιά τους στο σπίτι τους ακριβώς δίπλα στο στρατόπεδο.

Δράμα εποχής που κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο του Φεστιβάλ και το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) στο περυσινό φεστιβάλ Καννών, ενώ ήταν επίσης υποψήφιο για τρεις Χρυσές Σφαίρες.

Ο Γκλέιζερ προσφέρει μια διαφορετική προσέγγιση σ’ ένα θέμα πάντα καίριο, αλλά χιλιοϊδωμένο κι εξαρχής ηθικά προφανές, με μια έμμεση, αλλά όχι λιγότερο αιχμηρή οπτική από τις άμεσες απεικονίσεις που έχουμε δει κατά καιρούς.

Υιοθετεί ένα αντιθετικό αφηγηματικό σχήμα, και φτιάχνει μια ταινία (που συγγενεύει με το έργο του Μίκαελ Χάνεκε) με θέμα την εθελοτυφλία και την αδράνεια μπροστά στη φρίκη, για την πεζότητα και την κανονικοποίηση του κακού, μέχρι και για την ιστορικοποίησή του, την οποία ο σκηνοθέτης επίσης απεικονίζει ως αποστειρωμένη και γραφική, προέκταση της τάσης του ανθρώπου ν’ απομονώνει ό,τι αναστατώνει και διακινδυνεύει τη δική του ευζωία.

Νϊκος Τσαγκαράκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα patris.gr

Smart Search Module