Μενού

AQUAMAN: ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ - Γιάννης Καντέα Παπαδόπουλος

1818 4

Η τελευταία ταινία του DCEU τσαλαβουτάει στα ρηχά υπερηρωικά νερά, αναμασώντας διεκπεραιωτικά μια προ πολλού ξεπερασμένη συνταγή.

Η αυλαία στον κόσμο του DCEU, τουλάχιστον όπως το οραματίστηκε ο Ζακ Σνάιντερ, πέφτει με ένα σίκουελ το οποίο αφορά ένα πάλαι ποτέ κραταιό βασίλειο που περνά κρίση ταυτότητας και αγνοεί ποιο θα είναι το μέλλον του. Ο σεναριογράφος Ντέιβιντ Λέσλι Τζόνσον-ΜακΓκόλντρικ μπορεί να μη σκαρφίστηκε την πλοκή του νέου "Aquaman" για να κλείσει σκωπτικά το μάτι στην κατάσταση που ενδεχομένως επικρατεί στο στούντιο της DC, η έστω μεταφορική σύνδεση των δύο, ωστόσο, προκαλεί ακούσιο μειδίαμα. Διότι μπορεί το σίκουελ εν τέλει να δείχνει αλώβητο από τα πολλαπλά προβλήματα παραγωγής που αντιμετώπισε, αλλά δεν παύει να μοιάζει διεκπεραιωτικό και δίχως χαρακτήρα.

Στην καινούργια περιπέτεια, ο Aquaman προσπαθεί ανεπιτυχώς να ισορροπήσει μεταξύ των βασιλικών, οικογενειακών και υπερηρωικών υποχρεώσεών του, όταν ένας μοχθηρός εχθρός ανακαλύπτει την τοποθεσία της Ατλαντίδας και απειλεί να την αφανίσει. Τη συνέχεια, μάλλον, μπορείτε να τη φανταστείτε: διαδοχικά κυνηγητά σε διαφορετικές εξωτικές τοποθεσίες, ένας πάρα (μα πάρα) πολύ κακός αντίπαλος, τόνωση νοσταλγίας μέσω επανεμφάνισης αγαπημένων ηρώων, νερόβραστο χιούμορ, όλα ανακατεύονται στην ξεχειλωμένη υπερηρωική συνταγή προτού εξίσου προβλέψιμα λυθεί η πλοκή με απόλυτη ασφάλεια.

Πριν από περίπου δέκα χρόνια που ξεκίνησε το DCEU, τα παραπάνω συστατικά αποδείχθηκαν επαρκή αφορμή για ξέφρενη κινηματογραφική διαφυγή. Ωστόσο σήμερα αναμασώνται μηχανικά, προσφέροντας πενιχρές εκπλήξεις με αποτέλεσμα το σίκουελ να τσαλαβουτά στα ρηχά χωρίς ποτέ να συνεπαίρνει. Το "Χαμένο Βασίλειο" δεν είναι η πιο αδύναμη ταινία του είδους που κυκλοφόρησε φέτος, αλλά δεν προσφέρει το παραμικρό ώστε να μείνει με κάποιον τρόπο αλησμόνητη. Μοναδική εξαίρεση, ίσως, η σκηνή στην οποία ο Aquaman με τον πατέρα του μοιράζονται ένα κουτάκι από την αγαπημένη τους Guinness…

Γιάννης Καντέα Παπαδόπουλος
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα athinorama.gr

Smart Search Module