Μενού

ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ, Ο - Γιάννης Ζουμπουλάκης

2106_6

Αν και έχει την φόρμα του ντοκιμαντέρ, ο «Καθεδρικός» είναι μια κανονική ταινία μυθοπλασίας στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα: τα μικρά και τα μεγάλα που έχουν σημαδέψει την παιδική ηλικία και την εφηβεία του δημιουργού της, σκηνοθέτη Ρίκι Ντ’Αμπρόουζ. Για ποιο λόγο όμως αυτά τα γεγονότα μπορούν να αφορούν τον θεατή; Ισως επειδή ο Ντ’Αμπρόουζ καταφέρνει να στήσει μια ταινία που ξεπερνά τον ίδιο και αγγίζει τον καθένα μας.

Ο μικρός στον οποίο ο σκηνοθέτης «αντανακλάται», είναι ο σιωπηλός παρατηρητής μιας δυσλειτουργικής οικογένειας, γεμάτης καθημερινά προβλήματα, ανασφάλειες και τσακωμούς ανάμεσα στα μέλη της. Παρεξηγήσεις, ανταγωνισμοί, κομμένες καλημέρες, ένας πατέρας που έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του και συνήθως τα κάνει θάλασσα, μια μητέρα σχεδόν απούσα.

Όλα αυτά τα στοιχεία συνδέονται μεταξύ τους, χωρίς να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη «ιστορία» και καταλήγουν σε ένα ενδιαφέρον σύνολο μέσα στο οποίο μπορείς κάπου να βρεις ακόμα και τον εαυτό σου. Την ίδια ώρα, με διακριτικές αναφορές ο Ντ’ Αμπρόουζ σχολιάζει την γενικότερη πορεία της αμερικανικής κοινωνίας στον χρόνο εξέλιξης της που είναι περίπου 20 χρόνια με αφετηρία το 1987 χρονιά γέννησης του σκηνοθέτη (παίζουν οι ηθοποιοί Μπράιαν ντ’ Αρσί Τζέιμς, Μόνικα Μπάρμπαρο κ.α.)

Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα tovima.gr

 

Smart Search Module