Μενού

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΑΠΟ ΧΙΟΝΙ - Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος

2082 2

Τα Christmas movies (όπως και τα Christian), έχουν μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του Αμερικανικού κοινού -ιδιαίτερα η πρώτη κατηγορία έχει τροφοδοτήσει γνωστή αλυσίδα καταστημάτων και τηλεοπτικού δικτύου που σχεδόν αποκλειστικά παράγει τέτοια προϊόντα στο line up του με τις ρομαντικές τηλεταινίες. Στην Ελλάδα αυτό το κοινό ακόμα δεν έχει χτιστεί. Η πρώτη επίσημη 100% χριστουγεννιάτικη ελληνική ταινία που παράχθηκε εξολοκλήρου για αυτόν τον σκοπό είναι γεγονός.

Στους «κουραμπιέδες από χιόνι», ο περιστασιακός Άγιος Βασίλης και άξιος φούρναρης του μικρού χωριού, θα κρατήσει την υπόσχεσή του και θα διαφυλάξει το μικρό κοριτσάκι της αλκοολικής του φίλης, που φεύγει παραδομένη στο πάθος της τις γιορτινές μέρες μιας χρονιάς. Η αρπαγή του μικρού κοριτσιού θα γίνει το κοινό μυστικό με τα παιδιά της περιοχής, που θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται δια της τεθλασμένης πως τα παραμύθια μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιληφθούμε διαφορετικά και τον θάνατο και την ευθύνη μιας καλοπροαίρετης μεν πράξης αλλά… παραβατικής δε.

Ο Γιάννης Τσιμιτσέλης, στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο, μας είχε χαρίσει μια αξιοπρεπή αναβίωση της τουρκικής ταινίας «Isiz Adam». Στους «κουραμπιέδες από χιόνι» καταφέρνει να βγάλει από τους μικρούς πρωταγωνιστές [και ιδιαίτερα από τη Φανούλα (Αριάδνη Βελλή)] ίσως τις πιο ρεαλιστικές ερμηνείες που έχουμε να δούμε σε ελληνική ταινία από την εποχή του Βασίλη Καΐλα.

Παράλληλα στον φολκλόρ και παραστατικό χριστουγεννιάτικο μικρόκοσμο, κανείς από τους ερμηνευτές δεν ξεπερνά το όριο (με τη Μαίρη Σταυρακέλλη, τον Αλέξανδρο Αντωνόπουλο, τον Μιχάλη Ρέππα -που επεμβαίνει αισθητά και στο σενάριο και στο διάλογο- και τη Νικολέττα Βλαβιανού να χαρίζουν χορταστικά ρεαλιστικές -υπό πλαισίου- ερμηνείες). Η ταινία ξεκινάει με την καλύτερη των προθέσεων και παραδίδει αυτό που υπόσχεται (πατώντας φρένο ρυθμού και αφήγησης κάπου στα μισά). Είναι μια έντιμη προσπάθεια που στα περισσότερα σημεία κρύβει κομψά τους χορηγούς. Απαραίτητο στοιχείο για να αγαπηθεί είναι να σας αρέσει το είδος ή να έχετε ανοιχτό ορίζοντα σχετικά με τον υποτιμημένο παιδικό και οικογενειακό στη χώρα μας κινηματογράφο.

Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα ertnews.gr

 

Smart Search Module