Μενού

ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ, Ο - Άγγελος Πολύδωρος

2108 1

Πολυεπίπεδο και άνισο μελόδραμα του Ματιέ Βαντεπιέ, που αποκαλύπτει πρώτα μια σχεδόν άγνωστη πτυχή της Γαλλικής συμμετοχής στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ύστερα τα συναισθήματα εκείνων που πολέμησαν υποχρεωτικά σ’ αυτόν χωρίς να το θέλουν, μόνο και μόνον επειδή ανήκαν σε χώρα-αποικία της Γαλλίας. Συναισθήματα, τα οποία αφορούν όχι μόνο τη στάση τους απέναντι στο Γαλλικό κράτος, αλλά και στις συμπεριφορές μεταξύ τους, αφού και οι αφρικανικές φυλές είχαν διαφορές μεταξύ τους.

Είναι 1917 και βρισκόμαστε στη Σενεγάλη, όπου ο Μπακαρί (Ομάρ Σι) ζει ήρεμα με την οικογένειά του μέχρι τη στιγμή που Γάλλοι στρατιώτες δια της βίας στρατολογούν νεαρά παιδιά από τη φυλή του μεταξύ των οποίων και το γιό του Τιερνό (Αλασάν Ντιόνγκ) για να τα προωθήσουν στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Ο Μπακαρί κατατάσσεται και αυτός στο στρατό για να μείνει δίπλα του. Μαζί, πατέρας και γιος πρέπει να πολεμήσουν στο μέτωπο της Γαλλίας, μια χώρα που δεν γνωρίζουν καλά-καλά, με τον Τιερνό να είναι έτοιμος να δώσει τη ζωή του για αυτή, ενώ ο πατέρας του θέλει να λιποτακτήσουν. Για να το πετύχουν θα γνωρίσουν την υποκρισία, το ρατσισμό, και την εκμετάλλευση ακόμα και μέσα στα χαρακώματα κι ενώ οι βόμβες σφυρίζουν πάνω από τα κεφάλια τους. 

Αντιπολεμικό, ηθικοπλαστικό μελόδραμα που προσπαθεί -χωρίς δύναμη- να θίξει πολλά θέματα ταυτόχρονα, την σκληρότητα της αποικιοκρατίας, τα οικογενειακά δεσμά, το ρατσισμό, τη σκληρότητα του πολέμου, τον υποτιθέμενο πατριωτισμό και την υποκρισία. 

Άγγελος Πολύδωρος
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα aggelospolidoros.blogspot.com

Smart Search Module