Μενού

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΣΑΟΥΝΑΣ, Η - Στράτος Κερσανίδης

2094 8

Η σάουνα των εξομολογήσεων

Κάπου στην Εσθονία, σε ένα εξοχικό τοπίο υπάρχει μια σάουνα όπου συναντιέται μια ομάδα γυναικών. Εκεί μέσα οι γυναίκες, δεν καθαρίζουν απλώς τα σώματά τους αλλά βρίσκουν την ευκαιρία να μιλήσουν μεταξύ τους για όσα τις απασχολούν. Για την ομορφιά και το φόβο του γήρατος, για τις σχέσεις, τη μοναξιά, τον έρωτα, το χρόνο που περνά, τη σεξουαλικότητα, τον καρκίνο, τον τοκετό, τη μητρότητα και το δικαίωμα στη μητρότητα, το δικαίωμα στην άμβλωση, την κακοποίηση, το βιασμό και άλλα πολλά. Ιδίως για το θέμα του βιασμού μια από τις γυναίκες κάνει μια συγκλονιστική αφήγηση.

Η ταινία της Άννα Χιντς «Η αδελφότητα της καπνιστής σάουνας» (Savvusanna sosarad) είναι ιδιαίτερη. Η σκηνοθέτρια δίνει ιδιαίτερη σημασία στα σώματα τα οποία κινηματογραφεί με πολύ κοντινά πλάνα. Με όμορφους φωτισμούς αναδεικνύει τη στενότητα του χώρου και την εγγύτητα των γυναικείων σωμάτων. Η ταινία μοιάζει με προσωπική κάθαρση, καθώς μαζί με τον ιδρώτα αποβάλλουν τον πόνο και τον φόβο, νιώθουν κοντά η μία στην άλλη, νιώθουν αλληλέγγυες.

Μην αναζητήσετε κάποια υπόθεση στην ταινία. Δεν υπάρχει δράση, δεν υπάρχει εξέλιξη. Υπάρχει όμως εκείνη η αίσθηση της ανθρωπιά που βγαίνει από τις αφηγήσεις. Εκείνο που κάνει τον άνθρωπο να αποζητά την επαφή με τους άλλους ανθρώπους. Ιδίως για τις γυναίκες που έχουν να αντιμετωπίσουν -δυστυχώς μέχρι σήμερα- την διαφορετική αντιμετώπιση, κάτι που πηγάζει από το φύλο τους.

Ένα ιδιότυπο ντοκιμαντέρ που χρειάζεται την αποδοχή του θεατή, ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να ξεδιπλώσει τις αρετές του, τα νοήματά του, τα μηνύματά του.

Η ταινία τιμήθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας στο τμήμα ντοκιμαντέρ του φεστιβάλ του Σάντανς ενώ είναι και η επίσημη πρόταση της Εσθονίας για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας.

Στράτος Κερσανίδης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα kersanidis.wordpress.com

Smart Search Module