Μενού

ΣΤΟ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ - Ανδρέας Κουταλάς

«Αυτή η ιστορία είναι λαβύρινθος. Εσείς αποφασίζετε αν θα μπείτε κι αν θα βγείτε».

Ο Ντονάτο Καρίζι, επιστρέφοντας πίσω από την κάμερα, για να γυρίσει τη δεύτερη ταινία του, στέλνει μία ακόμα πρό(σ)κληση στον θεατή. Μετά το σκηνοθετικό ντεμπούτο του με Το κορίτσι στην ομίχλη, που του χάρισε τη διάκριση του καλύτερου νέου σκηνοθέτη στα ιταλικά Νταβίντ ντι Ντονατέλο, μεταφέρει στην οθόνη ένα ακόμα μυθιστόρημά του. Έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε που κάποιος απήγαγε τη μικρή Σαμάνθα Αντρέτι, καθώς επέστρεφε από το σχολείο της. Τότε ήταν 13 ετών, τώρα είναι μία νεαρή γυναίκα η οποία, έχοντας δραπετεύσει από τη φυλακή της, βρίσκεται σ’ ένα κρεβάτι του νοσοκομείου Σάντα Κατερίνα, μ’ ένα πόδι στον γύψο κι έναν όρο στο χέρι. Στο πλευρό της, ο γιατρός Γκριν προσπαθεί να την βοηθήσει να θυμηθεί τι έχει συμβεί, μιας κι ένα ψυχοφάρμακο, χορηγημένο από τον απαγωγέα, εξακολουθεί να κυκλοφορεί στο αίμα και να επηρεάζει τη μνήμη της.

labyrintho

«Είναι ένα παιχνίδι;» αναρωτιέται συνεχώς η Σαμάνθα, κι αυτό που έχει αρχίσει σαν ένα… κυνήγι θησαυρού, με τη συμμετοχή του και του Μπρούνο Τζένκο, ενός ιδιωτικού ντετέκτιβ που νιώθει ένοχος επειδή δεν είχε καταφέρει να βρει τη μικρή Σαμάνθα όταν είχε απαχθεί, γίνεται όλο και πιο περίπλοκο. Και η αναζήτηση του απαγωγέα, για τον οποίο γνωρίζουμε μόνο ότι κυκλοφορεί μεταμφιεσμένος σε κουνέλι, είναι συναρπαστική, καθώς η ένταση και η αγωνία αυξάνονται σταδιακά έως το τέλος.

Επιπλέον, η ταινία διαθέτει μία σειρά καλά μελετημένων ανατροπών, που επιτυγχάνουν τέλεια τον σκοπό τους, που δεν είναι άλλος από το να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον. Από την άλλη, δεν μπορούμε παρά να επαινέσουμε την εμπνευσμένη φωτογραφία του Φεντερίκο Μασιέρο και την ατμοσφαιρική μουσική του Βίτο Λο Ρε, ιδανική συνοδεία των συνεχών ανατροπών.

Ο Καρίζι δεν είναι πια ένας πολλά υποσχόμενος σκηνοθέτης, όπως μας είχε αφήσει να καταλάβουμε η πρώτη του ταινία. βρίσκεται ήδη στον σωστό δρόμο! Η δεύτερη ταινία του είναι ένα μυστηριώδες και κλειστοφοβικό θρίλερ, που είναι σίγουρο ότι θα ικανοποιήσει του λάτρεις του είδους. Ένα φιλμ που επιβεβαιώνει ότι το ιταλικό θρίλερ ζει και βασιλεύει.

Ανδρέας Κουταλάς

Smart Search Module