Μενού

FINGERNAILS - Γιάννης Καντέα Παπαδόπουλος

1818 4

Το αγγλόφωνο ντεμπούτο του Χρήστου Νίκου («Μήλα») ανακυκλώνει την πίστη στη δύναμη της αγάπης, αναβλύζοντας θαλπωρή και γλυκόπικρο μαύρο χιούμορ.

Στον κόσμο του αγγλόφωνου ντεμπούτου του Χρήστου Νίκου ("Μήλα"), παραγωγής Apple TV+ και Κέιτ Μπλάνσετ, η ανθρωπότητα έχει λύσει ένα από τα πιο επίμονα υπαρξιακά προβλήματά της. Χάρη σε μια εξέταση, τα ζευγάρια έχουν πλέον τη δυνατότητα να εξακριβώσουν με επιστημονική τεκμηρίωση εάν είναι ερωτευμένα. Ανάμεσα σ’ εκείνους που έχουν βρεθεί θετικοί στην αγάπη εντοπίζεται και η κεντρική ηρωίδα, μια γυναίκα η οποία αρχίζει να έχει δεύτερες σκέψεις για τη σχέση της όταν αποκτά απροσδόκητα συναισθήματα για ένα συνάδελφο στη νέα της δουλειά. Είναι δυνατόν, όμως, να κάνει λάθος το τεστ; 

Το "Fingernails" στην ουσία του αφενός διασκεδάζει την ανθρώπινη ψευδαίσθηση ότι τα πάντα είναι υπολογίσιμα, αφετέρου διερευνά τις ανησυχίες γύρω από την επίδραση της τεχνολογίας στις ερωτικές σχέσεις, θυμίζοντας πρόσφατες αφηγήσεις αντίστοιχου ενδιαφέροντος. Είτε μιλάμε για την ελπίδα ότι τα νέα μέσα απαλύνουν τη μοναξιά ("Δικός της") είτε ότι μονάχα το σωστό ταίρι νοηματοδοτεί τη ζωή ("Αστακός") είτε πως για να κάνουμε τον Άλλο δικό μας πρέπει να συντελεστεί μια μικρή επανάσταση (επεισόδιο "Hang the DJ" στο "Black Mirror"). Υπό αυτή την έννοια, η ταινία δεν έρχεται να προσθέσει κάτι ιλιγγιωδώς πρωτότυπο στη σχετική συζήτηση, αλλά ζεσταίνει την καρδιά χάρη στη γλυκύτητα, την τρυφερότητα και το πώς ανατρέπει χαμηλότονα τις rom com συμβάσεις, στο πλαίσιο ενός διακριτικά ρετροφουτουριστικού στιλιζαρίσματος. Επιπλέον, ο Νίκου διαθέτει ένα ξεχωριστό ταλέντο στη χρήση μαύρου χιούμορ, με κύρια συστατικά τη μελαγχολία, το παράλογο και τη νοσταλγία, στο οποίο πιστώνονται και οι πιο αξιομνημόνευτες στιγμές του φιλμ.

Ακόμα και όταν, μάλλον βεβιασμένα, ακολουθεί μια έντονα δραματική κατεύθυνση στην τρίτη πράξη, η οποία στηρίζεται σε ισχνές βάσεις, το "Fingernails" δεν ξεχνά το σκοπό του να απαλύνει το άλγος των μοναχικών χαρακτήρων του, καθώς διαπιστώνουν πως, όπως θα έλεγε και ο Ντάνιελ Τζόνστον, στο τέλος η πραγματική αγάπη θα σε βρει.

Γιάννης Καντέα Παπαδόπουλος
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα athinorama.gr

Smart Search Module