Μενού

ΑΡΚΑΔΙΑ, ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ - Γιάννης Ζουμπουλάκης

2051 3

Στην έρευνά του για την ανάδειξη των Ελλήνων πρωτοπόρων της μεταποίησης και του εμπορίου από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα ως τον Μεσοπόλεμο, ο γνωστός δημοσιογράφος Κώστας Σπυρόπουλος (πρώτη φορά ως σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ), εντόπισε αρκετές ιστορίες παραγωγών «ευγενών οίνων» στην Αρκαδία με εξαγωγές στη Γαλλία ξεχωρίζοντας τελικά εκείνη της Οινοποιίας των Αδελφών Παπανικολάου, παραγωγών σαμπάνιας στην Τεγέα.

«Η Αρκαδία μέλλει επωνομάσθη η Καμπανία της Ανατολής» σαν τη Champagne της Γαλλίας διατυπώνει στο βιβλίο του ο οινοπαραγωγός Βασίλειος Παπανικολάου και ο Σπυρόπουλος, ξεκινώντας από εκεί (ο τίτλος εξάλλου του ντοκιμαντέρ γεννήθηκε από αυτή την φράση) αλλά και από την είδηση σε φύλλο της «Αρκαδίας» του 1859 ότι «Μετεκλήθη Γάλλος ειδικός περί των οίνων εκ Βορδώ», άρχισε το μακρύ ταξίδι αυτής της ταινίας που επιτέλους εμφανίζεται στις αίθουσες ένα χρόνο μετά την πρώτη προβολή της στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Εχοντας στην διάθεσή του πλήθος μαρτυριών, δούλεψε πάνω στην διαμόρφωση των χαρακτήρων της οικογένειας- επιχείρησης και κατέληξε στο «στήσιμο» ενός εξαιρετικά ενδιαφέροντος (και θεματικά πρωτότυπου) docudrama που αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο με την βοήθεια των γλυκών μουσικών μελωδιών της Ευανθίας Ρεμπούτσικα αλλά και την συμβολή ηθοποιών όπως ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, κ Σοφία Σεϊρλή και οι Ισίδωρος και Οδυσσέας Σταμούλης. Το απολαμβάνεις σαν να πίνεις ένα ποτήρι από παλιό, καλό κρασί της Αρκαδίας…

Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα tovima.gr

 

Smart Search Module