Μενού

ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ - Ιάκωβος Γωγάκης

2050 2

Με τίτλο που παραπέμπει στο σύνθημα των διαδηλωτών της Πράγας του ’68, αλλά και των κινημάτων κατά της παγκοσμιοποίησης « Ένας Άλλο Κόσμος είναι Εφικτός», ο πολιτικοποιημένος Γάλλος σκηνοθέτης, Στεφάν Μπριζέ, αφαιρεί το «εφικτό» και αφήνει τον « Ένα Άλλο Κόσμο», προσδίδοντας την πεσιμιστική διάσταση, για την εργασία, για τους εργαζόμενους για τις συνέπειες του άκρατου καπιταλισμού.

Ο Μπριζέ συνεχίζει πάνω στην πεπατημένη των δύο προηγούμενων του ταινιών « Σε Πόλεμο», « Ο νόμος της Αγοράς» και στον « Ένα Άλλο Κόσμο», παρακολουθεί το μεγαλοστέλεχος μιας γαλλικής πολυεθνικής ονόματι Φιλίπ, ο οποίος στα προσωπικά του ετοιμάζεται να πάρει διαζύγιο, και στα επαγγελματικά του, χρειάζεται να αποφασίσει ποιοι 58 εργαζόμενοι, θα απολυθούν, όπως επιτάσσουν οι νέοι ιδιοκτήτες της πολυεθνικής.

Ο Γάλλος σκηνοθέτης, δίνει έμφαση μονάχα στον Φιλίπ και πως διαχειρίζεται το χωρισμό αλλά και τις απολύσεις-αρχικά χωρίς αιδώ και στους δύο τομείς- και πως ξεκινά μια αντίστροφη διαδικασία. Βάζει νερό στο κρασί του, μαλακώνει, και μέσω του αυτιστικού παιδιού του- ο Μπριζέ δημιουργεί δύο ισχυρές σεκάνς φωτίζοντας τη σχέση πατέρα, μητέρας και παιδιού-ο Φιλίπ ακολουθεί έναν άλλο δρόμο, θέτοντας σε κίνδυνο την ανέλιξή του και τη θέση εργασίας του.

Ενώ ο Μπριζέ διαθέτει στο καστ του, μια πρωτοκλασάτη ηθοποιό του γαλλικού δράματος, την Σαντρίν Κιμπερλέν, δεν την αξιοποιεί δεόντως, εστιάζοντας στις διεργασίες του ανδρικού χαρακτήρα, όπως ώριμα τον αποδίδει ο μόνιμος συνεργάτης του σκηνοθέτη, ο Βίνσεντ Λίντον.

Η ταινία διαθέτει ισχυρά απλοϊκά μηνύματα, με τρόπο ενίοτε διανοουμενίστικο και ο Μπριζέ , αδυνατεί να ξεπεράσει τις αδυναμίες που είχαμε δει και στις προηγούμενές του ταινίες, ιδίως την τάση ακαδημαϊσμού. Αυτό το γεγονός, αφαιρεί τη δραματουργική ένταση, ιδίως τη στιγμή που τίθενται στο προσκήνιο οι υπό απόλυση εργαζόμενοι, οι οποίοι στην ταινία εμφανίζονται να αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας, χωρίς ένταση, παθητικά και στοργικά.

Παραβλέποντας την συγκεκριμένη αστοχία, την πραγματικότητα της εποχής μας ο Μπριζέ την αποτυπώνει με καθαρότητα, το πόσο απροστάτευτοι είναι οι εργαζόμενοι στους νόμους της αγοράς.

Ιάκωβος Γωγάκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα screeneye.gr

Smart Search Module