Μενού

ΑΟΥΤΣΑΪΝΤΕΡΣ - Παυλίνα Αγαλιανού

1809 2

Ιστορία «Δαβίδ εναντίον Γολιάθ», βασισμένη στα θεότρελα, αληθινά γεγονότα μιας ομάδας καθημερινών ανθρώπων που αναστάτωσαν τη Wall Street και πλούτισαν μετατρέποντας την Gamestop (ένα κατάστημα βιντεοπαιχνιδιών) στην πιο «καυτή» εταιρεία της Αμερικής. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο Κιθ Γκιλ, ο οποίος αρχίζει να δημοσιεύει στο διαδίκτυο τις επενδύσεις του. Η δημοφιλία των επενδυτικών του συμβουλών εκτοξεύεται...

Η ιστορία του Κιθ Γκιλ, με το ψευδώνυμο «Βρυχώμενο Γατάκι», συνέβη μέσα στην καραντίνα του 2021 και έχει ενδιαφέρον, όπως όλες οι ταινίες που αναφέρονται στη Wall Street. Για του λόγου το αληθές, αυτή η ιστορία έφτασε μέχρι την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Η ταινία έχει ενδιαφέρον, όχι τόσο γιατί μας δείχνει την απληστία των hedge funds και ότι ενδεχομένως το σύστημα «νικιέται από τα μέσα», δεν έχουμε αυταπάτες, όσο για το ότι ο απλός κόσμος πιστεύει ότι με τέτοιους τρόπους γίνονται «ρωγμές» που τσιγκλάνε το θηρίο.

Είναι βασισμένη στο βιβλίο του Μπεν Μέζρικ, «The Antisocial Network», και έχει διπλή «χρησιμότητα»: Για το πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν τον κόσμο και τον κάνουν να ποντάρει τις οικονομίες του σε έναν τομέα που δεν γνωρίζει, αλλά και για το πώς το σύστημα έχει τις δικλίδες ασφάλειας του και μπορεί να καταστείλει τέτοιες κινήσεις. Είναι σαν να παίζει κανείς με σημαδεμένη τράπουλα με τους ιδιοκτήτες του πλούτου, αλλά πρόσκαιρα να φαίνεται ότι νικάει. Ποιος θα χάσει άραγε, εκείνος που ποντάρει τον μισθό του ή εκείνος που τζογάρει τα εκατομμύρια που μας έχει κλέψει; Ρητορικό το ερώτημα.

Γυρισμένη με ντοκιμαντερίστικη υφή και χιουμοριστική διάθεση, γιατί μόνο έτσι αντιμετωπίζονται αυτά τα «ατοπήματα», παραπέμπει στις γνωστές ταινίες των τελευταίων ετών «The Big Short», «Ο Λύκος της Wall Street», «Margin Call» κ.λπ., με τη διαφορά ότι γυρίστηκε σχεδόν αμέσως μετά την αληθινή ιστορία. Παράλληλα με τον κεντρικό πρωταγωνιστή παρακολουθούμε και δευτερεύοντες χαρακτήρες, που εκείνη τη στιγμή ρισκάρουν τις οικονομίες τους θεωρώντας ότι «κάνουν επανάσταση» και «γράφουν Ιστορία»... Γνωρίζοντας τι πρόκειται να δείτε όπως πηγαίνετε στην αίθουσα, ξεσκονίζοντας λίγο την ορολογία των συναφών ταινιών και έχοντας σκωπτική διάθεση, είναι σίγουρο ότι θα διασκεδάσετε στη διάρκειά της.

Παυλίνα Αγαλιανού
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα rizospastis.gr

Smart Search Module