Μενού

ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ - Θοδωρής Δημητρόπουλος

971 8

Η Φάνι κι ο Ζαν τα έχουν όλα, σε μια ζωή φαινομενικά τέλεια σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο. Όμως όταν εκείνη συναντά τυχαία έναν παλιό της συμμαθητή, γεννιέται γρήγορα κάτι φλογερό ανάμεσά τους. Θα έρθουν πολύ κοντά, πολύ γρήγορα, προκαλώντας την ακραία ζήλια του Ζαν, ο οποίος θα καταφύγει σε σοκαριστικά μέσα για να επαναφέρει την ισορροπία στο γάμο του.

Πρώτη ταινία του Γούντι Άλεν γυρισμένη ως εξ ολοκλήρου μη αμερικάνικη παραγωγή (μιας και στις ΗΠΑ παραμένει persona non grata, ενώ σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες –όπως και στη δική μας– δεν υφίσταται ανάλογο ζήτημα) και πρώτη γενικώς από το κάκιστο “Φεστιβάλ του Ρίφκιν” πριν 3 χρόνια. Επί του περιεχομένου, η ταινία δεν προσφέρει απολύτως τίποτα που δεν έχουμε ξαναδεί πολλάκις στη φιλμογραφία του ίδιου του Άλεν, αλλά κάπως με λιγότερη ενέργεια, πιο επιφανειακά και ξεφούσκωτα, σα να λες τις ίδιες σου ιδέες στους ίδιους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο εδώ και χρόνια. Θυμίζοντας από “Match Point” μέχρι τον “Παράλογο Άνθρωπο” απλώς σερβιρισμένο με γαλλική εσάνς. Που δεν είναι απαραίτητα θετικό στοιχείο, μιας και ο ρυθμός του νεοϋορκέζικου νευρωτισμού ταιριάζει ιδανικά με το χιούμορ και τις υπαρξιακές ανησυχίες του σκηνοθέτη και είναι ένα στοιχείο που χάνεται εδώ κάτω από τη γαλλική ευγένεια.

Αυτό δεν κάνει την ταινία κακή, απλώς ανώδυνη, με κάποιους στοχασμούς περί τυχαιότητας για γαρνίρισμα. Η ώρα περνάει γρήγορα και εύκολα, και όπως πάντα η εικαστική προσέγγιση του θρυλικού διευθυντή φωτογραφίας Βιτόριο Στοράρο κάνει κάθε φιλμ του άξιο παρακολούθησης: Χρωματικοί κώδικες ανανεώνουν διαρκώς το ενδιαφέρον και τη διάθεση απέναντι στην κάθε σκηνή, την ώρα που ένας ανοιχτός χώρος όπου κινούνται οι δυο παράνομοι εραστές κινηματογραφείται απελευθερωτικά ενώ ένα δωμάτιο του σπιτιού του δίχως αγάπη παντρεμένου ζευγαριού μοιάζει κωμικά ασφυκτικό. Τίποτα δεν μοιάζει βαρετό, ακόμα κι αν είναι. Στο τέλος μένουν τουλάχιστον τα χρώματα, γιατί κατά τα άλλα το φιλμ δεν έχει και πολλά να πει.

Θοδωρής Δημητρόπουλος
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα news247.gr

Smart Search Module