Μενού

ΡΑΔΙΟ ΜΕΤΡΟΝΟΜ - Κωνσταντίνος Καϊμάκης

2051 1

Στο Βουκουρέστι του 1972 μια μαθήτρια λυκείου, η Άννα, κάνει όνειρα για το μέλλον της. Ένα βράδυ, καθώς γλεντάει με τους συμμαθητές της στο σπίτι μιας φίλης, εισβάλλουν άντρες της Σεκουριτάτε, της μυστικής αστυνομίας του Τσαουσέσκου, και τους συλλαμβάνει.

Το σύγχρονο ρουμανικό σινεμά εξακολουθεί να σημαδεύεται από τα πεπραγμένα της εποχής Τσαουσέσκου. Το κομμουνιστικό παρελθόν της χώρας παρουσιάζεται κι εδώ με τα γνωστά μελανά χρώματα που έχουμε δει σε αρκετά φιλμ καταγγελίας της τελευταίας 2Οετίας των Κρίστι Πούιου, Ράντου Ζούντε, Κριστιάν Μουντζίου κ.ά. Σε ανάλογο ύφος και κλίμα, το «Ράδιο Μέτρονομ» αφηγείται ακόμη μια τρομακτική αλλά αληθινή ιστορία. Μια ιστορία που πίσω από ένα φαινομενικά αστείο ή ασήμαντο γεγονός, σκιτσάρει το σκληρό πρόσωπο μιας καταπιεστικής εξουσίας.

Το φιλμ ξεκίνησε ως ένα ντοκιμαντέρ από τον Μπελκ για το Metronom, την πειρατική ραδιοφωνική εκπομπή που μεταδιδόταν από το Radio Free Europe, με παραγωγό τον εξόριστο Ρουμάνο δημοσιογράφο Κορνέλ Κιριάκ ο οποίος δολοφονήθηκε στο Μόναχο το 1975. Πήρε τη μορφή της μυθοπλασίας όταν στα επιμέρους στοιχεία του έργου ο Μπελκ εντόπισε κομμάτια που αναφέρονταν διεξοδικά στη νεολαία της εποχής. Με όχημα έναν αθώο έρωτα (η Άννα με θλίψη μαθαίνει από τον φίλο της πως θα μετακομίσει οικογενειακώς στο εξωτερικό όταν τελειώσει το σχολείο) η ταινία μελετά με οξυδέρκεια τη διαβρωτική φύση μιας απάνθρωπης εξουσίας και ταυτόχρονα περιγράφει ρεαλιστικά και με αμείωτο σασπένς ένα δράμα ενηλικίωσης που έχει για χαρακτηριστικά του την προδοσία, την εξαπάτηση και την ανάγκη για συγχώρεση.

Κωνσταντίνος Καϊμάκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα athensvoice.gr

Smart Search Module