Μενού

ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ - Παυλίνα Αγαλιανού

1809 2

H ταινία διαδραματίζεται στην απόκοσμη, μεταπολεμική Βενετία την Παραμονή των Αποκριών και αποτελεί την επιστροφή του διάσημου Ηρακλή Πουαρό που καλείται να λύσει ένα τρομακτικό μυστήριο. Συνταξιούχος πλέον και αυτοεξόριστος στην πιο λαμπερή πόλη του κόσμου, ο Πουαρό παρευρίσκεται απρόθυμα σε μια συνεδρίαση σε ένα παρακμιακό, «στοιχειωμένο» παλάτι. Οταν ένας από τους καλεσμένους δολοφονείται, ο ντετέκτιβ βρίσκεται μπλεγμένος σε έναν απαίσιο κόσμο σκιών και μυστικών.

Η προηγούμενη σκηνοθετική απόπειρα του πολυτάλαντου Κένεθ Μπράνα να μας ξανασυστήσει το «Εγκλημα στον Νείλο» της Αγκάθα Κρίστι δεν είχε στεφθεί με επιτυχία. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης είχαν τα ψεύτικα σκηνικά, που χτυπούσαν πολύ άσχημα στο μάτι του θεατή. Εδώ ο σκηνοθέτης, που και πάλι κάνει μεγάλο μέρος των γυρισμάτων του σε στούντιο, ακριβώς επειδή μεταφέρει τη δράση στο εσωτερικό ενός παλατιού στη Βενετία, καταφέρνει να στήσει το ιδανικό σκηνικό. Η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα «Halloween Party» της Αγκάθα Κρίστι και ενώ περιέχει απόκοσμα στοιχεία τρόμου (φαντάσματα π.χ.), δεν υπολείπεται καθόλου μιας καθαρής ταινίας μυστηρίου.

Τόσο η σκηνοθετική ματιά του Μπράνα, που εδώ εντρυφεί σε εντυπωσιακές λεπτομέρειες και εκπληκτικά φωτισμένα πλάνα από τον σταθερό συνεργάτη του, Χάρη Ζαμπαρλούκο, όσο και το μοντάζ που δεν αφήνει δευτερόλεπτο αναξιοποίητο, συνθέτουν μια υπέροχη ατμόσφαιρα που σε κρατάει έως το τέλος. Στη συγκεκριμένη ταινία ο Ηρακλής Πουαρό στον γνωστό πλέον απολογισμό της λύσης του μυστηρίου... κρατάει κάτι ακόμα κρυφό για το τελευταίο λεπτό... Είναι μια πτυχή της λύσης του αινίγματος που τη μοιράζεται μόνο με έναν εκ των θαμώνων... Οσο περίεργο κι αν φαίνεται, αυτή η πτυχή βγάζει μια απίστευτη τρυφερότητα. Θα το καταλάβετε βλέποντάς την. Οσο για το πρωταγωνιστικό καστ, είναι υπέροχο. Αλλωστε ο Μπράνα ξέρει να επιλέγει ανάμεσα στους συνάδελφους του. Κένεθ Μπράνα, Καμίγ Κοτέν, Τζέιμι Ντόρναν, Τίνα Φέι, Τζουντ Χιλ, Αλι Καν, τι άλλο να ζητήσει κανείς.

Παυλίνα Αγαλιανού
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα rizospastis.gr

Smart Search Module