Μενού

ΚΑΛΟΓΡΙΑ ΙΙ, Η - Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος

1995 6

Το 1956, στη Γαλλία, ένας ιερέας δολοφονείται. Θα ακολουθήσουν και άλλοι φόνοι, όπως και δαιμονισμοί με το κακό να εξαπλώνεται ταχύτατα. Η αδελφή Άιριν θα έρθει για πρώτη φορά πρόσωπο με πρόσωπο με τη δαιμονική δύναμη της Valak. Δεν θα είναι όμως η μόνη, καθώς κάποια ακραία γεγονότα θα ξεσπάσουν και σε ένα οικοτροφείο. 

Είναι άξιο απορίας πού εξυπηρετεί νοηματικά [και αφηγηματικά] η ιστορία της συνέχειας [που αποτελεί πρίκουελ] της «Καλόγριας» και πως συνθέτει καλύτερα το υπερ-φλύαρο παζλ στο σύμπαν των ταινιών «Το Κάλεσμα» [αλλά και της «Annabelle»]; 

Το παρελθόν και το παρόν των ιστοριών των Ed and Lorraine Warren το γνωρίσαμε μέσα από τις αφηγήσεις τους. Η δαιμονική καλόγρια μας είπε την ιστορία της στην προηγούμενη ταινία. Τώρα μαθαίνουμε όσα προηγήθηκαν. Είναι πραγματικά ανάγκη; Ο τρόμος και η οικειότητα δεν πάνε μαζί. Αυτή η καλόγρια προστέθηκε ως σουσάμι σε πρόσφορο σε αρκετές συνέχειες και πλέον τα τερτίπια και οι ρουτίνες της είναι απολύτως προβλέψιμα στον μέσο θεατή.

Τρομάζεις αποκλειστικά με τα ξαφνιάσματα και όχι με τις προφάσεις μεταφυσικών κακών που θα σκάσουν για να ενδυναμώσουν την πίστη σου. Η παρουσία της Βάλακ είναι ελάχιστη και λιγότερο τρομακτική από κάθε άλλη ταινία. Με εξαίρετη τη σεκάνς με τα περιοδικά που σχηματίζουν διάφορες μορφές, αλλά και το εύρημα του “τράγου-βιτρώ”, όλο το υπόλοιπο είναι για να μασουλάς αμαρτωλά μήλα μέσα από ζύμες κάποιας μηλόπιτας που ποτέ δεν ψήθηκε στον φούρνο της αμαρτίας.

Κατανυκτικά φλύαρο, χωρίς να προκαλεί φόβο ή αγωνία, αυτό το sequel λαμβάνει χώρα τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη ταινία «Το Κάλεσμα» και χρονολογικά τοποθετείται λίγο μετά το «Annabelle: Η Δημιουργία». Στην χρονική σειρά του franchise του «Καλέσματος» η ταινία «Καλόγρια ΙΙ» είναι τρίτη και αποκλειστικά φτιαγμένη όχι για να λύσει απορίες, αλλά για να αναπαράγει σκηνές βίας και φρίκης. 

Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα ertnews.gr

Smart Search Module