Μενού

ΕΥΚΟΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ - Γιάννης Ζουμπουλάκης

1821 5

Στόχος της ταινίας του Ζαν Πολ Σαλομέ είναι να βάλει τον θεατή βαθιά μέσα τον κόσμο των πολιτικών σκευωριών και των βρώμικων παιχνιδιών που γίνονται προκειμένου να καλυφθεί κάτι το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλο σκάνδαλο. Χωρίς αμφιβολία τον πετυχαίνει. Χωρίς φιοριτούρες και με αιχμή του δόρατος μια δυναμική ηρωίδα: την Μορίν Κίρνεϊ που ως συνδικαλιστική εκπρόσωπος γαλλικής πολυεθνικής πυρηνικής ενέργειας, θα γίνει γνώστης σημαντικών και άκρως απόρρητων πληροφοριών που εκθέτουν ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση (να σημειωθεί ότι η ταινία είναι βασισμένη σε πραγματικά περιστατικά).

Αυτό σημαίνει ότι μόνη εναντίον όλων ,η Κίρνεϊ θα πρέπει να ξεγλιστρήσει από τις παγίδες που στήνονται η μία μετά την άλλη (και από διάφορα μέτωπα) γύρω της. Πέρα από το γεγονός ότι την Κίρνεϊ υποδύεται μια πολύτιμη και εξαιρετικά πολυσχιδής Γαλλίδα ηθοποιός, η Ιζαμπέλ Υπέρ (λόγος με άλλα λόγια από μόνος του για να δει κανείς την ταινία), το ίδιο το θέμα αλλά και ο στεγνός, σχεδόν κλινικός σκηνοθετικός χειρισμός του, σε γραπώνει δυνατά και δεν σε αφήνει ποτέ σε ησυχία.

Με έντεχνο τρόπο ο Σαλομέ «φουντώνει» ακόμα περισσότερο την ιστορία, όταν η  Κίρνεϊ δέχεται επίθεση μέσα στο ίδιο της το σπίτι και ενώ είναι προφανώς θύμα τρομοκρατίας, η εγκληματική αυτή ενέργεια αμφσβητείται από τις αρχές. Μάλιστα, ο  Σαλομέ φέρνει τον θεατή στο σημείο να την αμφισβητήσει κι εκείνος, οπότε ο «Εύκολος στόχος» αποκτά ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον, ακόμα και σαν ταινία μυστηρίου χωρίς ποτέ να είναι ακριβώς αυτό.

Από τις που κατάφεραν να ξεχωρίσουν στο περσινό φεστιβάλ Βενετίας όπου προβλήθηκε στο παράλληλο πρόγραμμα των Οριζόντων (ενώ θα έπρεπε να βρίσκεται στο επίσημο διαγωνιστικό), ο  «Εύκολος στόχος» άρεσε και στην πανελλήνια πρεμιέρα του στο πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ Γαλλόφωνου κινηματογράφου της Αθήνας.

Πέρα από κάθε τι είναι μια καθαρά πολιτική και επίκαιρη ταινία, που σου δημιουργεί αμηχανία: γιατί βλέπεις ξεκάθαρα όλα όσα γίνονται (ή όσα μπορούν να γινουν) πίσω από τις πλάτες των ανυποψίαστων πολιτών χωρίς αυτοί να το πάρουν χαμπάρι. Μα ακόμα και αν το πάρουν, δεν μπορούν να κάνουν απολύτως τίποτα.

Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα tovima.gr

 

Smart Search Module