Μενού

ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΜΙΣΟΣ - Νίνος Φένεκ Μικελίδης

1808 3

Το μίσος ανάμεσα σ’ έναν αδερφό και την αδερφή του είναι στο επίκεντρο της γαλλικής αυτής ταινίας του Αρνό Ντεπλεσέν, που πρωτοείδαμε στο περσινό φεστιβάλ των Καννών.

Αυτή, η Αλίς (Μαριόν Κοτιγιάρ), είναι τώρα διάσημη ηθοποιός, εκείνος, ο Λουί (Μελβίλ Πουπό), πρώην καθηγητής που τώρα έχει αποσυρθεί, μαζί με τη γυναίκα του, σ’ ένα απομονωμένο σπίτι κοντά στα Πυρηναία. Το μίσος τους, που, όπως μαθαίνουμε, κρατάει εδώ και πολλά χρόνια, αρχίζει να παίρνει μια άλλη στροφή μετά από το πρόσφατο ατύχημα των γονιών τους. Αν και ο Ντεπλεσέν ποτέ δεν υποδηλώνει πού οφείλεται αυτό το μίσος, αφήνει να διαπεράσει πως ίσως πρόκειται για ένα στην εφηβική τους ηλικία αιμομικτικό έρωτα (που όμως ποτέ δεν διευκρινίζεται) και τον οποίο κάπως μπερδεύει ένα όχι ιδιαίτερα πετυχημένο σενάριο που έγραψε ο ίδιος ο σκηνοθέτης μαζί με την τακτική συνεργάτιδά του, Ζουλί Περ.

Ο Ντεπλεσέν όμως είναι ένας σκηνοθέτης που έχει στο παρελθόν δείξει πέραν από κάθε αμφιβολία τις εξαιρετικές σκηνοθετικές του ικανότητες («Τα χρυσά μας χρόνια», «Τα φαντάσματα του Ισραήλ», «Η συγχώρεση»), ιδιαίτερα στη δημιουργία ατμόσφαιρας, συχνά και ποιητικής, όπως είχε δείξει και στην ταινία του «Μια νύχτα Χριστουγέννων», με την οποία η «Αγάπη και μίσος» έχει πολλά κοινά σημεία.

Μέσα από φλας μπακ, ανάμεικτα με το σήμερα, με την κάμερά του να επιμένει να ακολουθεί τα πρόσωπα, ιδιαίτερα εκείνα της ψυχικά βασανισμένης πρωταγωνίστριάς του (με την Κοτιγιάρ να φτιάχνει ένα πολυσύνθετο ρόλο, φέρνοντας στο νου τις ερμηνευτριες των ταινιών του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, με τις οποίες η ταινία έχει και άλλες θα έλεγα ομοιότητες), επιμένοντας στις παραμικρές εκφράσεις της και την όλη συχνά αδικαιολόγητη συμπεριφορά της, προσθέτοντας ενδιάμεσα και δευτερεύοντες χαρακτήρες, όπως την Φόνια (Γκολντσιφτέ Φαραχανί), την εβραϊκής καταγωγής γυναίκα του Λουί, τον Ζβι, φίλο του Λουϊ, ή τη Λουτσία, μια νεαρή Ρουμάνα, παθιασμένη θαυμάστρια της Αλίς, στην οποία η Αλίς εκμυστηρεύεται στοιχεία από τη ζωή της.

Νίνος Φένεκ Μικελίδης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα enetpress.gr

Smart Search Module